Utvrđen Predlog zakona o privrednim društvima

Predlogom zakona se detaljnije i preciznije regulišu pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja i prestanka privrednih društava i druga pitanja od značaja za njihovo funkcionisanje
1658 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2019. 21:47h

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o privrednim društvima kojim se, kako je saopšteno, detaljnije i preciznije regulišu pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja i prestanka privrednih društava i druga pitanja od značaja za njihovo funkcionisanje.

Izradi novog zakona se, kako je saopšteno nakon sjednice, pristupilo usljed nedostataka važećeg akta.

Kao i potrebe potpunog usklađivanja sa legislativom Evropske unije u dijelu harmonizacije nacionalnih kompanijskih prava i staranju uslova za adekvatan razvoj unutrašnjeg tržišta, kao ključnog mehanizma, ali i postignuća evropskih ekonomskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Industrijske politike Crne Gore 2019-2023 s Izvještajem sa javne rasprave.

Navodi se da je ključni cilj donošenja tog dokumenta uspostavljanje strateškog okvira i prioriteta za industrijski razvoj, kroz planiranu podršku i implementaciju mjera radi promovisanja internacionalizacije domaćih preduzeća, implementacije inovacija i novih tehnoloških rješenja u industriji, razvoja resursno efikasnije ekonomije i dobrog upravljanja životnom sredinom.

„Kako bi se kreirale veće dodate vrijednosti u svim fazama razvoja preduzeća i jačanja međunarodno konkurentne industrije“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje te pojave.

Izvještaj, kako je saopšteno, sadrži pregled aktivnosti u okviru svake nadležne institucije ponaosob, kao i predlog mjera za dalje suzbijanje sive ekonomije.

„Tokom rasprave je zaključeno da se nivo sive ekonomije smanjuje, ali da je i dalje prisutna u svim oblicima, dok su zaključcima nadležne institucije obavezane da nastave sa sprovođenjem mjera na daljem suzbijanju ove pojave“, kaže se u saopštenju

Donijeta je i Odluka o izradi Lokalne studije lokacije "Lučice", opština Budva, čiji je osnovni cilj obezbjeđivanje uslova za razvoj turizma na tom području, uz poštovanje principa uređenja, zaštite i održivog korišćenja prostora.

U skladu sa Strategijom razvoja energetike do 2030. godine, Vlada je utvrdila i Nacrt detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici s Programom održavanja Javne rasprave.

Kako su kazali iz Vlade, javna rasprava će trajati 30 radnih dana od dana oglašavanja u jednom dnevnom štampanom mediju koji se izdaje i distribuira na teritoriji Crne Gore i na internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma.

„DPP Komarnica treba da obezbijedi jasnu viziju budućeg razvoja ovog prostora, kao područja od posebnog značaja za izgradnju infrastrukturnih objekata, na korist lokalnih zajednica i Crne Gore, čime se stvaraju planske pretpostavke za realizaciju važnog hidroenergetskog objekta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, prema programskom zadatku, cilj da se mogući negativni uticaji sagledaju i svedu na najmanju mjeru, a pozitivni efekti iskoriste za intenzivniji razvoj.

Utvrđen je i Nacrt izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije „Mihinja“u Podgorici s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

Vlada je usvojila i Informaciju o realizaciji Ugovora o koncesiji po kombinovanom DBOT aranžmanu za istraživanje vodotoka Crnja i tehno-ekonomsko korišćenje vodnog energetskog potencijala za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama.

„S tim u vezi Vlada je prihvatila i Ugovor sa kompanijom Dekar iz Podgorice o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana „Crnja“, „Ljubaštica“i „Crni potok“ na vodotoku Crnja, kojim se mijenja raniji Ugovor, zaključen 2008. godine“, kaže se u saopštenju.

U Informaciji se podsjeća da je Vlada 20. decembra „u namjeri da na jedinstven način reguliše uticaj potencijalno spornih okolnosti na prava i obaveze ugovornih strana u koncesionim ugovorima, donijela Zaključak kojim je odlučila da se, u slučajevima gdje takva potreba postoji, sa koncesionarima zaključi izmijenjeni ugovor o koncesiji, kako bi se redefinisali i preciznije uredili određeni aspekti postojećih koncesionih odnosa“.

„Budući da je Vlada, u cilju unifikacije postojećih koncesionih odnosa, utvrdila tipski ugovor za koncesiju za izgradnju malih hidroelektrana, pripremljen je i konkretni predlog ugovora“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici su usvojeni i izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa rada Vlade za prva tri kvartala ove godine i o realizaciji zaključaka Vlade za drugi kvartal.

„Izvještaji su pokazali da je Vlada u prva tri kvartala ove godine realizovala 79,30 odsto obaveza iz Programa rada, i da je u drugom kvartalu realizovala 94,28 odsto zaključaka“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da je Programom rada za prva tri kvartala planirano ukupno 227 tema, od čega 75 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 152 teme iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

„Od ukupnog broja planiranih tema, realizovano je 66 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i to 54 iz tematskog i 12 tema iz normativnog dijela, kao i 114 tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, i to 71 iz tematskog, 21 iz normativnog dijela Programa i 22 prioritetna razvojna projekta“, precizirali su iz Vlade.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. za period 1. april - 30. jun, i donijeta Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru.

Ministarstvo javne uprave je zaduženo da do 1. marta naredne godine dostavi Vladi objedinjeni izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020 za treći i četvrti kvartal ove godine

Državni organi i javne ustanove čiji je osnivač država zaduženi su, a sudstvu, državnom tužilaštvu i jedinicama lokalne samouprave je preporučeno, da obustave zapošljavanje zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme do 1. marta naredne godine.

„Uz izuzetak da je moguće je zasnovati radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme uz saglasnost Užeg kabineta Vlade“, dodaje se u saopštenju.

Državni organi i javne ustanove čiji je osnivač država su zaduženi, a sudstvu, državnom tužilaštvu i jedinicama lokalne samouprave je preporučeno da donesu rješenja o prestanku radnog odnosa licima koja su zaključila radni odnos na određeno vrijeme nakon isteka roka na koji je odnos zasnovan.

„S tim što se radni odnos ne može produžiti do 1. marta 2020. godine bez prethodne saglasnosti Užeg kabineta Vlade“, precizirali su iz Vlade.

Navodi se da je izmijenjenom Odlukom propisano da se Sporazum o prestanaku radnog odnosa ne može zaključiti sa zaposlenim koji obavlja poslove koji su od posebnog značaja za nesmetano i redovno vršenje poslova neophodnih za ostavarivanje nadležnosti organa, odnosno pravnog lica u kome je zaposleno.

„Takođe je propisano da se na radno mjesto zaposlenog kojem je prestao radni odnos u skladu sa stavom 1 člana 6 Odluke ne može zaposliti drugo lice, te da se to radno mjesto ukida izmjenom akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, u roku od 30 dana, od dana isplate otpremnine“, kaže se u saopštenju.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne gore Evropskoj uniji 2019-2020 za prva tri kvartala ove godine, u kojem se navodi da je, od ukupno 195 obaveza, ispunjeno 128, odnosno 66 odsto.

„Kada je riječ o zakonima i podzakonskim aktima, od 137 realizovano je 76, ili 55 odsto. Pored toga, od 58 strategijskih dokumenata, ispunjeno je 52, odnosno 90 odsto“, navodi se u saopštenju.

Vlada je prihvatila Koncept podrške Crne Gore savezničkim snagama (Host Nation Support - HNS).

Kako su pojasnili iz Vlade, HNS predstavlja civilnu i vojnu pomoć pruženu u miru, u slučajevima prirodnih i tehničko - tehnoloških i ekoloških nesreća, za vrijeme kriza i za vrijeme sukoba, od zemlje koja je domaćin savezničkim snagama i organizacijama koje su smještene na njenoj teritoriji, koje sprovode operaciju na ili sa njene teritorije, ili kroz nju samo prolaze.

„Cilj Koncepta je definisanje osnovnih okvira za sprovođenje podrške Crne Gore kao zemlje domaćina u skladu sa doktrinarnim dokumentima NATO-a i propisima u Crnoj Gori, kao i obezbjeđenje međusobne usklađenosti civilnog i vojnog dijela podrške sa dokumentima odbrambenog planiranja“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila prihvatila Memorandumu o razumijevanju koji se odnosi na organizaciju, administraciju i finansiranje Međunarodne škole u SHAPE.

Navodi se da će, po ugledu na ostale NATO članice koje su procijenile da je taj vid školovanja najefikasniji i najisplativiji, Crna Gora potpisivanjem ovog Memoranduma omogućiti vojno-diplomatskim predstavnicima da budu uključeni u rad školskih odbora i komiteta za budžetska pitanja i na taj način će učestvovati u procesu donošenja odluka kada su u pitanju politike škole.

„Na taj način bi se, između ostalog, omogućilo da djeca crnogorskih vojno-diplomatskih predstavnika apliciraju za stipendije u toku završne godine školovanja“, kaže se u saopštenju.

Usvojena je i Informacija o realizaciji mjera iz Šengenskog akcionog plana (ŠAP) u oblasti izgradnje i rekonstrukcije graničnih prelaza i objekata Sektora granične policije.

Prilikom predstavljanja izvještaja navedeno je da se program sektorske direktne budžetske podrške za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom uspješno sprovodi.

„Naglašeno je da je u prošloj godini, eksterna evaluacija Evropske komisije procijenila da je ispunjeno 100 odsto indikatora za uplatu druge tranše, što Crnu Goru čini jedinom državom korisnicom ovog programa koja je ispunila sve postavljene ciljeve, zahvaljujući uloženim naporima i postignutim rezultatima svih sudionika u ovom procesu“, kazali su iz Vlade.

Na kraju rasprave je zaključeno da se isto očekuje i kada je riječ o uplati treće tranše, pri čemu su evaluatori pozitivno ocijenili napore uložene u realizaciji mjera iz ŠAP-a u prethodnoj godini.

Bonus video: