Utvrđena potraživanja kod "Radoje Dakića": Za naplatu 80 miliona eura

Stečaj je u fabriku uveden prošle godine u decembru na zahtjev Poreske uprave
223 pregleda 4 komentar(a)
Radnici Radoja Dakića, Foto: Luka Zeković
Radnici Radoja Dakića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2017. 20:40h

Ukupna priznata potraživanja u stečajnom postupku koji se vodi kod “Radoja Dakića” iznose 80 miliona eura, odlučio je stečajni upravnik Mladen Marković.

U Privrednom sudu je juče okonačano ročište za ispitivanje potraživanja u tom stečajnom postupku.

Povjerioci kojima je odbijena prijava potraživanja kao neosnovana posebnim zaključkom Privrednog suda biće upućeni na parnicu ako žele da dokažu taj dug u posebnom postupku.

Bivši radnici kojih ima među povjeriocima oko 1.800 dobiće nakon prodaje imovine bivše fabrike mašina minimum po 12.216 eura po osnovu neisplaćenih zarada. Upravo tolike 24 prosječne neto zarade su im svrstane u prvi isplatni red. Stečajna uprava ima obavezu da im isplati na 24 zarade i pripadajuće poreze i doprinose, ali će te iznose naplatiti Poreska uprava u drugom isplatnom redu.

Preostali, ne tako mali dio potraživanja bivših radnika “Radoja Dakića”, prema objašnjenju upravnika Markovića, svrstan je u treći isplatni red. Na isplatu tog dijela potraživanja radnici će moći da računaju tek ako pretekne novca prihodovanog od prodaje imovine i nakon što se namire razlučni i povjerioci iz prva dva isplatna reda.

Država potražuje ukupno oko 23 miliona eura, od čega za oko 15 miliona postoji razlučno pravo kod podjele preostale imovine.

Advokat Branislav Ćupić je prigovorio upravniku što nije priznao potraživanje njegovih klijenata u iznosu od 74.657 eura, po osnovu zakupa imovine „Radoja Dakića“ gdje se danas nalazi market „Voli“. Taj ugovor je iz novembra 2013. godine, a Čupić je istakao da je zaloga za to potraživanje uspostavljena prema podacima iz zvaničnog registra 27. januara 2015.

Marković je objasnio da je već razmotrio prigovor i da ostaje pri stavu da je to potraživanje neosnovano.

Bivši radnik Milan Vukčević prigovorio je načinu kako se sprovodi stečajni postupak i založio se da se on obustavi. Smatra da su bivši radnici oštećeni i prigovorio je što se ne obračunavaju dalje kamate na potraživanja u stečajnom postupku.

„Trebalo je direktno primijeniti konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) i druge propise koji su i prema Ustavu iznad našeg zakonodvstva“, istakao je Vukčević.

Stečaj u bivšoj fabrici “Radoje Dakić” pokrenut je, na zahtjev PU u decembru prošle godine.

Bonus video: