Utvrđene nepravilnosti na tri benzinske stanice Jugopetrola

Jugopetrolu mora u određenom roku da otkloni utvrđene prekršaje, jer će mu u suprotnom RAE privremeno oduzeti licencu.
74 pregleda 0 komentar(a)
gorivo, Foto: Luka Zeković
gorivo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.05.2011. 12:43h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je da je Jugopetrol prekršio licencu za obavljanje energetskih djelatnosti na ukupno tri benzinske stanice u Budvi i Ulcinju.

RAE je upozorila Jugopetrol da za navedene benzinske stanice u određenom roku podnese zahtjev za izmjene licenci za skladištenje i distribuciju kao i prodaju i snabdijevanje naftnih proizvoda i gasa, na način što će se njome obuhvatiti dodatni skladišni kapacitet za naftne derívate i tečni naftni gas (TNG) na tim objektima.

Regulator je u okviru kontrola energetskih subjekata, koje obavlja u skladu sa Zakonom o energetici, u aprilu obavio kontrolu benzinske stanice u Ulcinju, prilikom koje je, uvidom u prezentiranu dokumentaciju, utvrdio da ukupan skladišni kapacitet objekta iznosi 226 metara kubnih za naftne derivate, a 4,8 metara kubnih za TNG.

"Licencirani skladišni kapaciteti ovog objekta su 221 metar kubni za naftne derivate, dok za TNG nema licenciranih kapaciteta", navodi se u izvještaju RAE.

RAE je upozorila i Sutomore petrol iz Bara i Dely turs iz Ulcinja da u propisanom roku dostave elaborat o zaštiti životne sredine.

RAE je prilikom kontrole benzinske stanice Jugopetrola Budva 1 konstatovala da je objekat renoviran u toku prošle godine i da su tom prilikom skladišni kapaciteti promijenjeni u odnosu na licencirane.

"Sada subjekat posjeduje skladišne kapacitete za TNG od 30 metara kubnih koji nijesu licencirani", precizirali su iz RAE.

Prilikom kontrole stanice Budva 2 konstatovano je da je u sklopu objekta postavljen nadzemni rezervoar za skladištenje TNG–a ukupne zapremine 4,8 metara kubnih, koji nije naveden u licencama koje posjeduje Jugopetrol.

Jugopetrolu mora u određenom roku da otkloni utvrđene prekršaje, jer će mu u suprotnom RAE privremeno oduzeti licencu.

RAE je upozorila i Sutomore petrol iz Bara i Dely turs iz Ulcinja da u propisanom roku dostave elaborat o zaštiti životne sredine.

"Opšte obaveze imaoca licence su da poštuje sve relevantne zakone i propise, a posebno one koji se odnose na zabranu monopolističkog ponašanja, nelojalnu konkurenciju, bezbjednost i zaštitu na radu, kao i standarde i propise o zaštiti životne sredine", zaključili su iz RAE.

RAE je prije nekoliko mjeseci počela ovogodišnju kontrolu rada i poslovanja energetskih subjekata u Crnoj Gori, a ispituje se da li energetske kompanije pravilno rade i posluju ili zloupotrebljavaju položaj na tržištu.

Kontrole se obavljaju analizom izvještaja i dokumentacije koju je subjekat dužan da dostavi u skladu sa zakonom i Pravilima o licencama, kao i neposredno kontrolom.

Bonus video: