Utvrditi da li su zaključcima sudije povrijeđena prava radnika "Radoja Dakića"

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1,8 hiljada, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta
50 pregleda 1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.05.2015. 17:42h

Bivši radnici „Radoja Dakića” sjutra će uputiti zahtjev Vrhovnom sudu da utvrdi da li su zaključci sudije Danila Jegdića povrijedili njihova prava i prouzrokovali štetu izvršnim povjeriocima.

“Osnovano sumnjamo da je postupajući sudija Danilo Jegdić donio pravno neutemeljene zaključke o prodaji i namirenju. Zbog toga što smatramo da je narušio ugled suda, pokrenućemo postupak nadzora njegovog rada kod Vrhovnog suda, u predmetu koji ima puno kontroverzi”, rekao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

Prema njegovim riječima, na osnovu zaključaka i postupaka sudije lančano se urušavaju sve institucije tako da niko ne može da obavi posao kako valja.

“Sudska vlast ne bi trebalo da zavisi od volje, sujetne i kapriciozne osobe kakva je Jegdić, koji je izbacio iz sudnice 100 ljudi u čiju je korist donešena pravosnažna presuda", ocijenio je Vukčević.

On je naveo da će zato sjutra uputiti zahtjev Vrhovnom sudu, čija Komisija već obavlja kontrolu, da utvrdi da li su zaključci Jegdića povrijedili prava bivših radnika “Radoja Dakića” i prouzrokovali štetu izvršnim povjeriocima.

Vukčević je dodao da je sljedeći korak bivših radnika inicijativa Sudskom savjetu za razrješenje Jegdića i pokretanje krivične prijave protiv njega i vještaka Marka Radunovića.

Vukčević je ukazao da je Radunović vrijednost imovine “Radoja Dakića”, na osnovu istog Detaljnog urbanističkog plana iz 2012. godine i metodologije Vlade iz 2011, u odnosu na prethodnu procjenu vještaka Milanke Popović, smanjio 30 miliona eura.

On je naveo da su radnici tražili suočavanje vještaka, ali da to sudija nije dozvolio.

Vukčević je podsjetio da se svake srijede ponavlja ista slika jer su radnici primorani da na ulici traže zarađene plate.

“Spriječeni smo metalnom ogradom i policijom da iznesemo stavove. Našim protestima želimo da vratimo pravac javnom interesu a istovrmeno zastupamo interese države, društva i naše”, rekao je on.

Prema riječima Vukčevića, aktivnosti koje vode, pokušane su da prikažu kao opozicione, subverzivne i diverzantske.

“Sad pošto su članovi Koordinacionog odbora prošli bezbjednosnu provjeru, shvatili su da ne želimo konflikt već sprovođenje pravnih normi, što je uslov za zatvaranje poglavlja 23 i 24, prijema u Evropsku uniju i NATO i zaustavljanje postupka protiv države Crne Gore u Stzrazburu “, dodao je Vukčević.

On je rekao da ponuda pojedinih advokata nema veze sa originalnom presudom i da je to pokušaj da se odgovornost izmjesti iz institucija na pojedince, koji pokušavaju da obave nečasne poslove.

“Koordinacioni odbor uživa veliko povjerenje a to izgleda nekom smeta, što je i pokazano kada je jednoglasno usvojen predlog da se oduzme punomoćje advokatima”, kazao je Vukčević.

On je rekao da je izgleda najprofitabilnija grana u Crnoj Gori postala sprega sudija-pojedinac-advokat i vještak.

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1,8 hiljada, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: