Uveden stečaj u firmu Ave Maria Koljčević

Prema posljednjim podacima Centralne banke, Ave Maria Koljčević je u blokadi na iznos od 7.631.229 eura neprekidno osam godina i šest mjeseci
196 pregleda 1 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2017. 18:44h

Privredni sud donio je rješenje o uvođenju stečaja u podgoričko preduzeće Ave Maria Koljčević, na predlog Poreske uprave zbog duga od oko 648.000 eura, saznaju “Vijesti”.

Rješenje je donijeto na juče održanom ročištu u Privrednom sudu, a prvi sastanak odbora povjerilaca zakazan je za 11. oktobar. Ispitno ročište biće održano 14. novembra ove godine.

Prema posljednjim podacima Centralne banke, Ave Maria Koljčević je u blokadi na iznos od 7.631.229 eura neprekidno osam godina i šest mjeseci.

Poreska uprava je zahtjev za uvođenje stečaja u Ave Maria Koljčević podnijela 12. juna ove godine. Iz PU su tada saopštili da su se odlučili za otvaranje stečaja nakon što prethodno preduzimanim mjerama prinudne naplate nije bilo moguće naplatiti poreski dug od 648.372 eura.

“Važno je istaći da se navedeni iznos odnosi na obaveze koje su već bile predmet mjera prinudne naplate, kojima Poreska uprava nije uspjela naplatiti dug, a da su u međuvremenu dospjele i ostale obaveze ovog poreskog obveznika”, saopšteno je iz PU.

Preduzeće Ave Maria je među najvećim poreskim dužnicima i na crnoj listi je Poreske uprave od kada je lista počela da se objavljuje 2013. godine.

Kompanija, prema posljednjoj crnoj listi iz maja ove godine, za poreze duguje 8.239.787 eura.

Osnivač ove firme 2002. godine bio je Pjetar Koljčević. On je “napustio” firmu u aprilu 2011. kada je već dvije godine bila u blokadi i počela da gomila milionski dug prema državi. Kako je kasnije saopštio, on je tada firmu besplatno ustupio Milošu Živaljeviću, koji se od tada zvanično vodi kao vlasnik u CRPS.

Ave Marija Koljčević nije ušla u reprogram poreskog duga, shodno Zakonu o reprogramu.

Tim Zakonom koji je Skupština usvojila krajem prošle godine, poreskim dužnicima je omogućeno da obaveze prema državi izmire u periodu od pet godina uz povlasticu da im se otpišu kamate i da deset odsto duga uplate odmah čim im se odobri reprogram.

Potpisano je preko 6.000 rješenja za reprogram duga u ukupnom iznosu od 176 miliona eura.

Reprogram je potpisalo i preko 150 dužnika sa crne liste, među kojima su Rudnik uglja Pljevlja, Plantaže, Vektra Montenegro, Vektra Jakić, Željeznička infrastruktura...

Bonus video: