Uvezena roba preko 50 eura se carini?

Te mjere gotovo će najviše pogoditi građane koji kupuju robu preko interneta i koja im stiže poštanskom pošiljkom
98 pregleda 40 komentar(a)
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.05.2013. 18:17h

Uprava carina, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, namjerava da snizi granicu do koje se ne naplaćuju dažbine na uvezenu robu, a koja sada iznosi 150 eura.

Prema saznanjima “Vijesti”, plan je da se granica spusti najvjerovatnije na 50 eura, a u toj državnoj instituciji informaciju nijesu željeli da potvrde, ali nijesu je ni demantovali.

“Inicirali smo kod Ministarstva finansija predlog izmjene i dopune carinskog zakona, tako da se za pošiljke neznatne vrijednosti neće naplaćivati carina i porez na dodatu vrijednost dok će se podzakonskim propisima definisati iznos te vrijednosti”, saopštili su iz Uprave carina ne precizirajući o kojim vrijednostima se radi.

Te mjere gotovo će najviše pogoditi građane koji kupuju robu preko interneta i koja im stiže poštanskom pošiljkom jer troškovi carina i PDV-a neće biti zanemarljivi.

“Mislim da je snižavanje praga vrijednosti robe koju građani mogu da prime iz inostranstva bez plaćanja PDV i carine predstavlja svojevrsno uvođenje ekonomskih sankcija. Dok sav svijet normalno trguje među sobom, mi ćemo morati da se ograničimo na ponudu u okviru Crne Gore. Nekoliko puta sam naručila robu preko interneta po povoljnijoj cijeni. Međutim, da sam morala da platim na to carinu i PDV ne bi mi se isplatilo. Ako se tako nešto uvede, pored svih nameta koje plaćamo bićemo primorani da kupujemo robu od ovdašnjih preprodavaca koji će onda formirati cijene bez straha da će se kupci okrenuti inostranom tržištu”, rekla je “Vijestima” D. Ć. iz Podgorice.

Ona vjeruje da će se snižavanje granice iznad koje će se roba cariniti povećati korupcija pošto će mnogima pasti na pamet da “časte” carinu kako bi dobili ono što im je do juče bilo oslobođeno plaćanja.

“Ne mislim da će država imati neku veliku korist od te mjere, jer će ljudi jednostavno samo prestati da naručuju robu iz inostranstva ili će tražiti neke zaobilazne puteve da do nje dođu”, ocijenila je sagovornica “Vijesti”.

Na pitanje “Vijesti” kako se utvrđuje vrijednost kupljene robe preko interneta i uvezene poštanskom pošiljkom, iz Uprave carina je objašnjeno da se carina obračunava na osnovu fakture koju uvoznik prilaže uz deklaraciju.

“Ukoliko carinik posumnja u vrijednost koja je navedena u fakturi ima zakonsku mogućnost da od podnosioca deklaracije zatraži dodatna dokumenta. Ukoliko podnosilac deklaracije ne odgovori na zahtjev carine ili ne podnese dokumenta koja u dovoljnoj mjeri potkrepljuju navode iz fakture carinik ima pravo da utvrđivanje carinske vrijednosti vrši u skladu sa carinskim zakonom i odgovarajućim podzakonskim propisima, odnosno, primjenom jednog od hijerarhijski propisanih metoda vrednovanja“, saopštili su iz Uprave carina.

Povoljnosti kupovine preko interneta

Čitateljka “Vijesti” koja je željela da ostane anonimna kaže da godinama kupuje garderobu preko interneta jer je jeftinija nego u crnogorskim radnjama, a kada joj pošiljka stigne na kućnu adresu Pošta za tu uslugu uzima jedan euro. Nekad pošiljka dođe i posredstvom DHL-a.

“Sasvim slučajno sam saznala da je vrijednost robe koja se ne carini 150 eura i to tako što sam jednom kupila stvari u većoj vrijednosti i tada su me zvali iz DHL-a da su u carinskom skladištu, da imaju isporuku za mene i da treba da platim carinjenje i njihovu uslugu nešto oko 45 eura. Od tada pazim o vrijednosti koju naručujem”, rekla je sagovornica “Vijesti”.

Ona je navela da obično kupuje haljine jer su cijene niže nego u prodavnicama i imaju stalne akcije, a dobar je i kvalitet.

“S obzirom na to da je interent u pitanju, to možeš da radiš i u 11 uveče i u pet ujutru i da razgledaš onoliko modela koliko hoćeš. Nekoliko puta za ove četiri godine dobila sam uz svoju isporuku i kesicu sa poklonom iznenađenja, kao redovni kupac, mali znak pažnje u vidu narukvice, ogrlice, ešarpe...”, dodala je ona.

Bonus video: