Uz većinski paket Montenegro erlajnza možda i Aerodrom Berane

Sigurno je da će tenderom biti obuhvaćena prodaja većinskog paketa akcija MA uz komercijalne ugovore sa Aerodromima Crne Gore
110 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Berane, Foto: Rabrenović
Aerodrom Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 20.09.2011. 09:14h

Predstojeća privatizacija Montenegro erlajnza (MA), osim što investitore zanima u paketu sa povoljnostima za aerodromske usluge, mogla bi obuhvatiti i prodaju aerodroma u Beranama.O toj mogućnosti je razgovarano sa predstavnicima zainteresovanih kompanija, a do kraja naredne sedmice će biti određen konačan privatizacioni model nacionalnog avioprevoznika. "Sigurno je da će tenderom biti obuhvaćena prodaja većinskog paketa akcija MA uz komercijalne ugovore sa Aerodromima Crne Gore. Sagledavano je da uključimo Aerodrom Berane, ali će odluka zavisiti od procjene savjetnika kako bi se to odrazilo na tender za prodaju aviokompanije", saopšteno je "Vijestima" u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Crna Gora interesantna aviokompanijama Turskim, izraelskim i aviokompanijama iz Rusije, Crna Gora jer interesantna jer je ratifikovala sporazum o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazdušnog prostora, odnosno otvorenog neba.

Investitori traže komercijalne ugovore sa Aerodromima, koji se odnose na aerodromske usluge

Aerodromom u Beranama gazduje Opština

Aerodromom u Beranama gazduje Opština. Tender privatno-javnog partnerstva nije uspio, a najavljivano je da će obezbijediti modernizaciju aerodroma, koji tri decenije nije aktivan za civilne letove. Prije referenduma u Crnoj Gori 2006. godine „sigurno obećanje" o skorom poletanju aviona iz Berana dao je bivši premijer Milo Đukanović Ništa od toga, a pistom šetaju rekreativci, dok njenim obodima pasu ovce.

Turska kompanija Limak holding bila je zainteresovana za projekat rekonstrukcije i izgradnje aerodroma, ali uz kupovinu ili učešće u vlasništvu crnogorskog preduzeća Aerodromi. Vlada je usvojila plan razvoja Aerodroma do 2030. i nije predviđena privatizacija, ali nije isključeno javno-privatno partnerstvo.

Montenegro erlajnz se pokušava prodati gotovo 7 godina

Model privatizacije Montenegro erlajnza je promijenjen, nakon što je propao prošlogodišnji tender o prodaji 30 odsto kompanije, uz mogućnost da nakon dvogodišnjeg upravljanja partner dobije šansu da dobije većinsko vlasništvo. Gotovo sedam godina se pokušava prodati MA. Predstavnici kompanija, koje su tada otkupile tendersku dokumentaciju, nedostavljanjem ponuda poslali su poruku crnogorskoj strani da im ne treba "parče" MA. Konsultant - konzorcijum na čelu sa Rajfajzenom AG razmatra da lije bolje objaviti prodaju većinskog ili cijelog paketa od 99,88 odsto akcija Vlade.

Tender do kraja godine

Do kraja godine bi trebalo da bude raspisan tender, a ministar saobraćaja Andrija Lompar je najavio privlačniji poziv investitorima sa povoljnostima kod aerodromskih usluga i poreskog sistema. On je objasnio da bi to moglo podrazumijevati dugoročne ugovore o tarifama, davanje koncesija na određene aktivnosti Aerodroma, saradnju za izgradnju kargo terminala, hotelskih kapaciteta.

Prethodnim tenderom predviđan je dugoročni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Aerodromima

Bonus video: