Uzimali otpremnine i od Fonda rada i od SSCG po istom osnovu

Pojedini bivši radnici dobili po dva puta iznose od po 1.926 eura. Fond rada ih tužio, sudovi presuđuju u korist bivših radnika
4832 pregleda 0 komentar(a)
Fond isplatio otpremnine, pa tek  “otkrio” da su one već isplaćene: Đečević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond isplatio otpremnine, pa tek “otkrio” da su one već isplaćene: Đečević, Foto: Arhiva "Vijesti"

Fond rada isplaćivao je otpremnine pojedinim bivšim radnicima propalih kompanija koji su ih već jednom dobili preko projekta Vlade i Saveza sindikata, ali Fond sada ne može od tih radnika da vrati drugi uplaćeni iznos jer sudovi ne presuđuju u njegovu korist.

To je navedeno u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) prošlogodišnjeg učinka Fonda rada. DRI je na finansijski izvještaj Fonda rada za 2018. godinu dala pozitivno mišljenje. U izvještaju je navedeno da je Fond rada prošle godine vodio četiri sudska postupka protiv bivših radnika za povrat iznosa uplaćene otpremnine, koju su im prethodno uplatili, a da su ti radnici otpremninu po istom osnovu prethodno dobili kroz projekat Vlade i SSCG.

U dva slučaja Fond rada je tužio dvoje bivših radnika fabrike INIS “Marko Radović” iz Podgorice S. D. i B. U. (inicijali nevedeni u izvještaju) i tražio povrat po 1.926 eura jer je naknadno provjerom spiskova utvrđeno da su oni isplaćeni u navedenom iznosu u ranijem periodu od SSCG.

“Osnovni sud u Podgorici je donio presude kojim se odbija tužbeni zahtjev kao neosnovan i da Fond rada nije dokazao da je tuženi, po istom osnovu, ranije isplaćen od SSCG. Zbog sudskih troškova Fond rada nije uložio žalbu”, navedeno je u izvještaju DRI. Bivši radnik B.U. je preko javnog izvršitelja od Fonda rada naplatio i 1.015 eura sudskih troškova.

U druga dva slučaja Fond je po istom osnovu tužio bivše radnike iste fabrike Lj. L. i N. Lj. ali pred sudovima u Beranama i Cetinju. U slučaju Lj. L. sud u Beranama je takođe presudio da Fond rada nije dokazao da su oni dobili novac preko SSCG, ali je u ovom slučaju Fond rada uložio žalbu. Postupak protiv N. Lj., je još u toku pred Osnovnim sudom na Cetinju.

Vlada i SSCG su 2008. godine potpisali memorandum o načinu isplate otpremnina za radnike žrtve tranzicije za čijim je radom prestala potreba u periodu od jula 2000. do kraja 2007. godine. Vlada je obezbijedila 16 miliona eura za ovu isplatu, ali su se tada dogovorili da bivšim radnicima novac dijeli Savez sindikata na čiji je račun i uplaćen. Ovaj projekat izazvao je veliki broj kontroverzi, jer su mnogi radnici koji nijesu dobili otpremnine tužili SSCG i dobili presude, a ne Vladu kao nosioca projekta. SSCG je zbog ovoga pretrpio višemilionsku štetu.

Na finansijski izvještaj Fonda rada nije bilo zamjerki. Fond je prošle godine isplatio skoro milion eura za otpremnine 490 radnika koji su izgubili posao usljed stečaja, kao i 239 hiljada za garantovane zarade i 57 hiljada za uplate doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Izdaci za rad Fonda iznosili su 237 hiljada eura, od čega se 154 hiljade odnosi na bruto zarade zaposlenih u toj državnoj instituciji. Direktor Fonda rada je Kemal Đečević, a predsjednik Upravnog odbora Aleksa Marojević.

Bonus video: