Uzmite 50 eura i trgujte cijenom akcija Applea - najvrijednijom kompanijom na svijetu

Od početka godine, cijena akcija Apple porasla je oko 10.50%, dok je od juna prošle godine, kada je izvršena podjela akcija, do danas cijena porasla za preko 80.60%.j
4 komentar(a)
Apple
Apple
Ažurirano: 19.03.2015. 09:37h

FXLider je, posebno za čitaoce Vijesti, osigurao 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom akcija Apple-a i drugih najvećih svjetskih kompanija na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu cena.

Ovdje preuzmite 50 eura za trgovanje.

Apple zvanično ulazi u Dow Jones indeks ovog mjeseca, čime najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti konačno postaje dio najpoznatijeg indeksa akcija u SAD-u. U dugo očekivanom događaju proizvođač iPhone-a će zamijeniti telefonsku kompaniju АТ & Т nakon zatvaranja trgovanja 18. marta. Ovo je prva reorganizacija ovog indeksa u posljednjih 18 mjeseci. Priključivanje Dow Jones indeksu je najnoviji uspjeh Apple-a nakon što je prema zvaničnim podacima posljednji kvartal prošle godine završio sa rekordno visokim profitom u istoriji kompanije. Apple je prodao 74.4. miliona iPhone-a , predstavio novi iPhone-a 6 i nadmašio prognoze ekonomista ostvarenom prodajom u visini od 18 milijardi dolara.

’Ulazak Apple-a u Dow pokazuje sve veću dominaciju tehnoloških kompanija u SAD-u. АТ & Т je bio član ovog indeksa posljednjih 100 godina i njegovim izlaskom Verzion će ostati jedina telekomunikaciona kompanija u ovom indeksu’ navode iz FXLider-a.

Apple će se pridružiti Microsoft-u i Intel-u koji su članovi Dow-a od 1999. godine. Ipak, Google kao druga po vrijednosti kompanija u SAD-u, još uvijek ostaje van ovog indeksa. Prošlog mjeseca Apple je postao prva američka kompanija sa tržišnom vrijednošću od preko 700 milijardi dolara sa trenutnom vrijednošću od 730 milijardi dolara.

’Ulazak Apple u Dow je bio odlagan zbog previsoke cijene akcija. Sistem za procjenu akcija Dow Jones-a koji je osmišljen 1896. godine povezuje uticaj kompanije na indeks sa njenom cijenom akcije, iako cijena akcije ne signalizira njenu ukupnu vrijednost. Upravo ovaj sistem je bio glavna prepreka za raniji ulazak Apple-a.

Međutim, prošlogodišnja podjela akcija u odnosu 7:1 umanjila je zabrinutost da bi visina cijene akcija, koja je u to vrijeme bila preko 600 dolara, mogla da naruši indeks. Podjela akcija dovela je do povećanja broja akcija koje su u opticaju, ali nije uticala na ukupnu tržišnu vrijednost kompanije. Između ostalog, efekat ove podjele bio je i spuštanje cijene akcija u blizinu prosječnog nivoa za Dow. Do promjene u indeksu je došlo nakon što je Visa podijelila svoje akcije u odnosu 4:1 čime je umanjen uticaj tehnološkog sektora u indeksu. Ulazak Apple će donekle izbalansirati promenu’ kažu u FXLider-u.

U svom nedavnom obraćanju akcionarima, Tim Cook je izjavio da je u posljednjih 15 mjeseci Apple kupio 26 kompanija, uglavnom na osnovu procijenjenog talenta i intelektualnog vlasništva. Imena njih sedamnaest još uvijek su nepoznata javnosti kako proces kupovine novih kompanija, prema politici Apple, treba da ostane što je moguće tiši i privatniji. Prema riječima CEO-a Apple-a, kompanija sada ima preko 100,000 zaposlenih. Pokazao je zadovoljstvo i optimizam po pitanju saradnje sa IBM-om, međutim na pitanja o eventualnoj saradnji sa Tesla Motors odgovorio je da saradnje nema i da za sada Apple nema namjeru da počne sa proizvodnjom sopstvenog automobila.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored doljenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu, ili zahtjev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posljedice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbjeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtjevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: