Uzmite 50 eura i zaradite trgujući cijenom nafte na svjetskoj berzi

Cijena nafte je na najnižem nivou u posljednjih 6 i po godina! Uzmite 50 eura i zaradite trgujući cijenom nafte na svjetskoj berzi!
7 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.08.2015. 08:05h

Tokom avgusta cijena nafte spustila se 12%, a od maksimuma ove godine koji je dostigla u junu trenutno je niža 30%. Ovaj pad čak premašuje onaj iz 2011. godine kada su SAD i druge zemlje, veliki uvoznici nafte, oslobodili 60 miliona barela iz hitnih rezervi da bi nadoknadile odsustvo libijske nafte sa tržišta, nakon čega je cijena pala 21%.

FXLider, specijalno čitaocima „Vijesti“ daje 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom nafte na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.

Prijavite se ovdje i uzmite 50€ za trgovanje na berzi.

Prema Međunarodnoj Agenciji za Energiju cijena sirove nafte bi mogla dodatno da padne jer globalno tržište nastavlja da bude presnabdjeveno. Prema očekivanjima ove agencije proizvodnja van OPEC-a bi tek početkom naredne godine trebalo da se smanji i to po prvi put od 2008. godine. Rast zaliha nafte u SAD-u bi sredinom 2016. godine trebalo da počne da stagnira a proizvodnja u Rusiji smanji, dok će rast globalne tražnje nastaviti da se usporava.

Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski izvoznik nafte, za sada nema namjeru da smanjuje svoju proizvodnju. Iako su troškovi same eksploatacije nafte u Saudijskoj Arabiji u prosjeku $10-$20 po barelu, proizvodnja nafte i prihod od nje čine 80% javnog budžeta. Da bi budžet Saudijske Arabije bio izbalansiran, potrebno je da cijena bude najmanje $86 dolara po barelu.

Troškovi proizvodnje nafte iz uljanih škriljaca u SAD-u kreću se $40-$50 i ovaj iznos obuhvata striktno troškove eksploatacije, međutim učešće prihoda od nafte u javnom budžetu SAD-a je skoro zanemarljivo.

Logično pitanje koje se ovde postavlja je na koji način onda Saudijska Arabija diktira globalnu cijenu ukoliko je cijena potrebna za balansiranje budžeta daleko iznad trenutne tržišne cijene. Odgovor je u tome da je tokom perioda visokih cijena nafte Saudijska Arabija uspjela da poveća devizne rezerve na $750 milijardi što je stavlja u poziciju da znatno duže može da izdrži ovako niske cijene.

Prijavite se ovde i uzmite 50€ za trgovanje cijenom nafte na berzi

Na pad cijene pored intenzivne proizvodnje utiču i očekivanja smanjenja buduće tražnje, kako usporavanje ekonomskog rasta Kine, koja je pored SAD-a najveći svjetski potrošač nafte, prijeti da se proširi po azijskom regionu.

I pored prognoza IEA, Rusijia koja je najveći svjetski proizvođač nafte još uvijek ne smanjuje značajnije svoju proizvodnju. Rosnjeft je tokom prvih 7 mjeseci ove godine čak povećao proizvodnju za 27% i otvorio novih 800 bušotina.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumeli rizike, a potražite i nezavisan savet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posledice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Stavovi izneseni u tekstu nisu stavovi redakcije "Vijesti"

Bonus video: