Valoti: Možda Italiji neće trebati struja iz Crne Gore

Kabl bi trebalo da bude za dvije godine, ali ne znam da li će Italiji tada još biti potrebna energija iz Crne Gore, kaže Valoti
56 pregleda 5 komentar(a)
A2A, EPCG, Foto: Gov.me
A2A, EPCG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.03.2015. 20:35h

Predsjednik italijanske kompanije A2A, Đovani Valoti, izjavio je da su u toku "veoma komplikovani" pregovori sa crnogorskom Vladom oko ostanka u Elektroprivredi Crne Gore, prenosi Reuters Italia.

Valoti se izjasnio skeptičnim i povodom toga da li će Italiji zaista biti potrebna energija sa Balkana narednih godina, navodi se u tekstu.

"Crna Gora je operacija koju nam je prenio prethodni menadžment koji je uložio oko 470 miliona eura prije pet godina u zamjenu za 46 odsto EPCG sa ciljem prenosa energije sa Balkana", rekao je Valoti prilikom sastanka u Opštini Milano, koja je zajedno sa Brešom glavni akcionar A2A. Za oko 430 miliona su kupljenje akcije EPCG.

On je podsjetio da je ulaganje u EPCG bilo vezano za izgradnju Terninog podvodnog kabla. "Kabl bi trebalo da bude spreman za dvije godine, ali ne znam da li će Italiji tada još biti potrebna energija iz Crne Gore", rekao je Valoti.

U tekstu se navodi da A2A namjerava da obnovi ugovor sa Crnom Gorom odnosno EPCG za još pet godina, te da je Valoti nagovijestio da bi moglo doći do daljeg odlaganja konačnog sporazuma koji je predviđen do kraja marta. Valoti je istakao da je A2A postavila jasne uslove, koje crnogorska Vlada nije odbila, ali koji su zahtjevni. Italijani insistiraju na stabilnim uslovima poslovanja u smislu zakonskih propisa i regulative za cijene struje.

Do kraja marta, prema ugovoru o menadžmentu, moraju da budu završeni pregovori o eventulanom daljem partnerstvu za EPCG. Vicepremijer Vujica Lazović rekao je da ukoliko se do 31. marta ne postigne dogovor sa A2A, ugovor o menadžmentu više neće važiti. „U tom slučaju će izvršni menadžment u skladu sa Zakonom o privrednim društvima pripasti crnogorskoj Vladi, odnosno državi“, objasnio je Lazović.

Uslov Vlade za nastavak je gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, što A2A sada smatra neisplativim. Italijani se ne mogu pohvaliti investicijama u energetsku mrežu, nije poboljšano snabdijevanje potrošača. Nije ispunjen ni uslov o profitu, stepen naplate duga, smanjenje gubitaka u mreži, koji koštaju potrošače.

Bonus video: