Vanredna sjednica Skupštine o Duvanskom 1. septembra

“Naravno da podržavam tu inicijativu. Međutim, zbog dosadašnje prakse da se glasa o dnevnom redu, većina može da ovu inicijativu ne uvrsti u dnevni red. Smatram da je takvo glasanje u suprotnosti sa Ustavom u kojem piše da se vanredna sjednica saziva na zahtjev najmanje trećine ukupnog broja poslanika. Ako se uvodi glasanje onda se ova ustavna norma obesmišljava”, kazala je Jonica.
57 pregleda 0 komentar(a)
Anketni odbor DKP, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor DKP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2016. 19:55h

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se razmatrati Predlog izvještaja Anketnog odbora o prodaji imovinske Duvanskog kombinata u stečaju treba da se održi 1. septembra. U izvještaju je navedeno da je “postupak prodaje DKP-a obavljen nezakonito, na štetu imovine kompanije, javnog i interesa manjinskih akcionara i zaposlenih”.

Inicijativu za sazivanje vanredne sjednice na predlog poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića potpisalo je 27 poslanika opozicije.

Taj dokument u koji “Vijesti” imaju uvid zaveden je 30. jula u skupštinsku proceduru sa zahtjevom da se sjednica održi 1. septembra. Potpisali su je poslanici DF-a, nezavisni poslanici Jelisava Kalezić, Mladen Bojanić, Obrad Gojković, Novica Stanić, Velizar Kaluđerovića i Neven Gošović, kao i poslanici SNP-a, izuzev Snežane Jonice čiji potpis nedostaje.

Na pitanje "Vijesti" zašto nedostaje potpis njegove koleginice, Damjanović je rekao da je svako odgovoran za ono što radi, potpisuje ili ne potpisuje, te da je najvažnije da je za tu vanrednu sjednicu sakupljeno 27 potpisa, što je poslovnička norma.

"Srećom taj jedan potpis podrške, koji nije dobijen, neće ni odlučivati o sjednici", kazao je Damjanović.

Jonica je juče kazala da su se potpisi skupljali u subotu kada je na dnevnom redu Skupštine bila rasprava o statusu vatrogasaca gdje je ona bila predlagač, a kako se inicijatorima žurilo i imali su dovoljan broj potpisa inicijativu su predali bez njenog potpisa.

“Naravno da podržavam tu inicijativu. Međutim, zbog dosadašnje prakse da se glasa o dnevnom redu, većina može da ovu inicijativu ne uvrsti u dnevni red. Smatram da je takvo glasanje u suprotnosti sa Ustavom u kojem piše da se vanredna sjednica saziva na zahtjev najmanje trećine ukupnog broja poslanika. Ako se uvodi glasanje onda se ova ustavna norma obesmišljava”, kazala je Jonica.

U izvještaju Anketnog odbora prvom mjerom predloženo je da se pozovu nadležni organi i preduzmu aktivnosti da se Ugovor o prodaji nepokretnosti DKP-a kompaniji Zetagradnja, zaključen 21. juna 2010, “proglasi ništavim”. Drugom mjerom bi Skupština trebalo da sprovede mjere iz svoje nadležnosti za utvrđivanje odgovornosti državnih funkcionera, potpisnika sporazuma o uslovima prodaje i potpisnika ugovora o prodaji sa pratećim aneksima.

Treća mjera predviđa donošenje posebnog zakona kojim bi se na sveobuhvatan način zaštitila duvanska industrija i javni interes države, kao i privatizacija duvanske industrije”. Četvrta predviđa da se tužilaštvu dostavi dokumentacija Anketnog odbora.

Skupština je krajem jula prošle godine usvojila odluku o formiranje Anketnog odbora koji je rad završio 20. jula ove godine. Tada je usvojen ovaj predlog izvještaja koji je sačinio Damjanović krajem 2015. godine, kao predsjednik odbora.

Tekst predloga izvještaja pored Damjanovića podržali su poslanici Danko Šarančić, Velizar Kaluđerović, Izet Bralić, Koča Pavlović, Vladislav Bojović i Nik Đeljošaj, čiji je glas bio presudan za usvajanje izvještaja koji su podržali predstavnici opozicije. Anketni odbor je saslušao 13 osoba, a dvije se nijesu odazvale.

Damjanović izvještaj dostavio specijalnom tužiocu

Damjanović je posljednjeg dana zasjedanja, kada su poslanici razmatrali prošlogodišnji izvještaj o radu tužilaštva, tokom sjednice dao specijalnom tužiocu Milivoju Katniću predlog izvještaja.

Dva dana ranije vladajuća većina (DPS, manjiske partije, SD i Pozitivna) odbila je da se predlog izvještaja razmatra na posljednjoj plenarnoj julskoj sjednici uz obrazloženje da Anketni odbor nije u roku od tri mjeseca završio posao zbog kojeg je formiran. Damjanović je tada objasnio da je u potpunosti poštovan Zakon o parlamentarnoj istrazi čijim je članom 10 definisano da Anketni odbor prestaje sa radom danom odlučivanja u Skupštni o njegovom izvještaju.

“Dok god se Skupština ne izjasni o ovom izvještaju Anketni odbor je i dalje živ. Postoji njegov predlog koji će, ako neće ovaj dom, uzeti Specijalno tužilaštvo i policija i to dovesti do sudskog epiloga”, kazao je tada Damjanović.

Bonus video: