Veće plate zdravstvu, revizorima...

SDP je predložio da se poboljša položaj zdravstvenih radnika i da se zdravstveni sistem unaprijedi tako što će se uvrstiti zvanja ljekara specijaliste, supspecijaliste, ljekara opšte prakse, medicinske sestre i visoke medicinske sestre sa većim koeficijentima
8 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.02.2016. 21:00h

Poslanici su amandmanima na Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru tražili da se u tom aktu prepoznaju zvanja ljekara opšte prakse, specijalsta, medicinskih sestara što bi im povećalo zarade, kao i da parlament i sudska vlast sami odlučuju o varijabilnom dijelu zarada. Neki od zahtjeva su da se iz Predloga izuzme Fond za zaštitu depozita i da taj akt prepozna zvanje državnih revizora.

Na Predlog zakona stiglo je 17 amandmana, glasanje će biti naredne sedmice.

SDP je predložio da se poboljša položaj zdravstvenih radnika i da se zdravstveni sistem unaprijedi tako što će se uvrstiti zvanja ljekara specijaliste, supspecijaliste, ljekara opšte prakse, medicinske sestre i visoke medicinske sestre sa većim koeficijentima.

DPS traži da se iz Predloga izuzme Fond za zaštitu depozita. To su obrazložili činjenicom da nadzor nad FZD-om ima Centralna banka koja je izuzeta iz Predloga zakona. Poslanici vladajuće partije smatraju da treba dodati zvanja savjetnika u Upravnom i Apelacionom sudu sa koeficijentima 11,50, te Sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost sa koeficijentom 22, kao i povećanje koeficijenata predsjedniku i sekretaru Državne izborne komisije na 24 i 22.

Poslanik Liberalna partija Andrija Popović bio je predlažio amandman da se svim visokim funkcionerima u grupama poslova A, B i C smanje koeficijenti za jedan, a da se za isto toliko uvećaju koeficijenti zaposlenima iz grupe D. Popović je kasnije povukao ovaj amandman i predložio drugi da se funkcionerima iz kategorija A, B, C koeficijenti smanje za po dva, a da se zaposlenima poveća za 0,5. U prvi tri kategorije ima oko 800 funkcionera, a u grupi D oko 50.000 zaposlenih.

Nezavisni poslanici Mladen Bojanić i Dritan Abazović tražili su amandmanom da varijabilni dio zarade u Skupštini utvrđuje generalni sekretar, a u sudskoj vlasti Sudski savjet. Abazović predlaže i da se uvrsti zvanje državnog revizora sa koeficijentom 18, dok je predlog DPS-a da on bude 14,5.

Nezavisni poslanik Damir Šehović tražio je veće koeficijente za predsjednika i članove Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Poslanici Pozitivne smatraju da dodatke za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima treba utvrđivati na predlog nadležnog organa državne uprave za te poslove, a ne odlukom vlade. Azra Jasavić je predložila povećanje koeficijenata savjetnicima i sekretarima u Skupštini i njihovo izjednačavanje sa sličnim zvanjima u vladi, kao i da o varijabilnim naknadama za zaposlene u Skupštini odlučuje generalni sekretar Skupštine.

Poslanik DPS-a Filip Vuković tražio je da se u grupu poslova C doda novo zvanje - urednik fonografskih zapisa u Skupštini.

Rasprava o radu stranaca

Skupština je juče počela raspravu o predlogu izmjena zakona o strancima kojim se predlaže brisanje dva člana o ograničavanju izdavanja dozvola za rad i o obavezi poslodavca da donese potvrdu od Zavoda za zapošljavanje da na evidenciji nezaposlenih nema osoba koje mogu biti zaposlene na mjesto gdje žele zaposliti stranca.

Usvajanje ovih izmjene tražila su udruženja poslodavaca kako bi bile ukinute biznis barijere koje su im otežavale zapošljavanje stranih radnika.

Rasprava se nastavlja u srijedu.

Ovi koeficijenti se množe sa obračunskom vrijednošću koja sada iznosi oko 63 eura neto i dobija se iznos startne zarade.

Bonus video: