Vektri Jakić isključili struju, oni krive Đačića

"Preko kćerki kompanija nastojimo da obezbijedimo tekuću likvidnost “Vektre Jakić” i spasimo taj sistem od njegovog urušavanja, odnosno od ataka lokalne samouprave da naplati porez na imovinu, kažu iz kompanije
2849 pregleda 1 komentar(a)
Jegan od pogona "Vektre Jakić", Foto: Goran Malidžan
Jegan od pogona "Vektre Jakić", Foto: Goran Malidžan

Zbog dugovanja, Elektroprivreda Crne Gore isključila je struju kompaniji “Vektra Jakić”, koja je u vlasništvu crnogorskog biznismena Dragana Brkovića.

To je “Vijestima” juče potvrdio predstavnik menadžmenta Kompanije “Vektra Montenegro” Milić Popović.

On je kazao da je struja isključena zbog duga od oko 69.000 eura i da je razumljivo da EPCG traži od svakog potrošača da uredno izmirivanje obaveza za struju.

On je rekao da očekuje da će ovih dana preko kćerki kompanija “Vektre Montenegro” izmiriti dug Elektroprivredi kako bi fabrika nastavila sa radom

Popović je kazao da “Vektra Jakić” već duže posluje u otežanim uslovima, za šta je optužio predsjednika Opštine Mirka Đačića jer četiri godine „nezakonito drži u blokadi račun tog drvoprerađivačkog preduzeća“.

Predsjednik Opštine je nedavno izjavio da “Vektra Jakić” lokalnoj upravi duguje oko šest miliona eura na ime poreza na imovinu.

"Blokada računa nanijela je štetu sa nesagledivim posljedicama kompaniji, a zbog nezakonite blokade vodimo i sudski spor pred nadležnim sudovima u Pljevljima i Bijelom Polju. Nema dileme da smo tom blokadom višestruko oštećeni i da trpimo velike materijalne štete ne samo u obezbjeđivanju tekuće likvidnosti, već i u izmirivanju ličnih dohodaka zaposlenima. To je nanijelo veliku štetu procesu proizvodnje, eksploataciji šuma i ukupnom poslovanju i izmirivanju Plana reorganizacije“, rekao je Popović.

Istakao je da je „način poslovanja “Vektre Jakić” u ovom trenutku komplikovan i kompleksan i razumljivo i da rukovodstvo pokušava da obezbijedi tekuću likvidnost “Vektre Jakić” i spasi sistem od urušavanja.

"Preko kćerki kompanija nastojimo da obezbijedimo tekuću likvidnost “Vektre Jakić” i spasimo taj sistem od njegovog urušavanja, odnosno od ataka lokalne samouprave da naplati porez na imovinu na način kako to nije predviđeno Planom za reorganizaciju, na koji su oni pred Privrednim sudom u Bijelom Polju glasali i dali saglasnost. Iz Plana reorganizacije izmiruju se obaveze prema lokalnoj upravi kao i drugim povjeriocima, bez razlike na uslove koje imamo i koje nam je nametnula lokalna uprava nezakonitom blokadom računa. Mi nećemo platiti ono što je nezakonito obračunato po naknadnim rješenjima, a to u kontinuitetu traje u protekle četiri godine jer je planom reorganizacije taj iznos utvrđen za vrijeme trajanje plana u periodu od pet godina, za šta je glasala lokalna uprava. Sva naknadna rješenja za nas su neprihvatljiva i mi smo tim povodom pokrenuli sudski spor“, rekao je Popović.

Na pitanje “Vijesti” kako “Vektra Jakić” posluje kada joj je četiri godine blokiran račun, Popović je kazao da rade zahvaljujući kćerkama kompanijama koje obezbjeđuju likvidnost Vektre Jakić do okončanja sudskog spora.

Prethodne sedmice zbog velikih dugovanja preduzeće Vodovod je “Vektru Jakić” bilo isključilo sa vodovodne mreže. Nakon izmirenja djela duga ponov normalizovano snabdijevanje vodom. Nedavno je i Poreska uprava sa “Vektrom Jakić” raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga zbog nepoštovanja preuzetih obaveza.

Popović: Molimo radnike za strpljenje, dobiće plate

Radnicima “Vektre Jakić” duguje se sedam zarada. Posljednja im je isplaćena plata za jun prošle godine.

Na pitanje kada će radnicima “Vektre Jakić” biti isplaćene zaostale zarade, Popović je kazao da intenzivno rade kako bi izmirili zaostala primanja.

“Svi moramo biti malo strplljivi zbog otvorenih problema koje imamo zbog naplate obaveza prema državi i drugim povjeriocima”, rekao je Popović. Nedavno je 18 radnika podnijelo Osnovnom sudu u Pljevljima

Bonus video: