Vektri ne daju kredit zbog krize

Radosav Ralević iz kancelarije EBRD kazao da Vektri nijesu dali kredit za projekat grijanja, jer je firma bila u krizi
114 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva “Vijesti”
Dragan Brković, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 30.04.2015. 18:59h

Vlasnik kompanije "Vektra Jakić" Dragan Brković optužio je bivšu lokalnu vlast da je opstruirala projekat toplifikacije Pljevalja na biomasu gdje bi se kao bazni izvor koristila toplana te drvoprerađivačke kompanije.

Iz bivše lokalne uprave demantuju takve tvrdnje navodeći da je upravo Brkovićeva kompanija glavni krivac za neuspjeh tog projekta.

"Dvije godine se intenzivno radilo sa EBRD na projektu toplifikacije Pljevalja na biomasu. Vlada je potpisala ugovor na 4 miliona eura i 2,5 miliona granta. Međutim, nisu potpisana dva ugovora gdje je ERBD posredovao, a to je ugovor sa lokalnom upravom oko privatno-javnog partnerstva za šta lokana uprava nije imala sluha. Oni su očekivali da će im drugi blok TE dati džabe, što je nonsens i što se neće moći realizovati u narednih 10 godina. EBRD je raspoložen i dalje da se taj projekat odradi u Pljevljima. Što se tiče energetskog izvora, mi smo spremni da do kraja godine dajemo energiju u te svrhe. Vjerujem da će vlada i nova lokalna uprava učiniti napor da se ovaj projekat realizuje. Lokalna uprava je ta koja je opstruirala projekat i to je razlog što nije završen", rekao je Brković.

U pismu koje je uputio bivšoj lokalnoj upravi prije dvije godine Radosav Ralević iz kancelarije EBRD u Podgorici u koje su "Vijesti" imale uvid se kaže da zbog problema u kojima se nalazi kompanija Vektra Jakić nije bilo moguće realizovati kredit, kojeg su 6. decembra 2011. potpisali Vlada Crne Gore i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

"Želio bih da vas obavijestim da kredit za uvođenje modernog sistema grijanja na biomasu u Pljevljima nije još realizovan zbog lošeg finansijskog stanja Vektre Jakić i njene nemogućnosti da realizuje svoj dio obaveza. Ovo otuda što je Vektra Jakić najznačajniji koncesionar na šume i jedini mogući snabdijevač toplotne energije na biomasu na području Opštine Pljevlja. Nadamo se da će rukovodstvo Vektre Jakić što prije naći izlaz iz postojeće situacije kako bismo nastavili rad na ovom projektu", stoji u pismu koje je Ralević uputio tadašnjem potpredsjedniku Opštine Bogoljubu Iriću.

U dopisu on je podsjetio da je grant u iznosu od 2,5 miliona eura vezan za korišćenje bio mase kao izvora toplotne energije.

Bivša lokalna vlast EBRD-u nekoliko dana nakon što su preuzeli vlast u oktobru 2011 dostavili je i odgovor na njihov zahtjev, u kojem potvrđuju da im je projekat daljinskog grijanja na biomasu prioritet za Opštinu.

Bonus video: