"Velike američke kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa"

Vuksanović, međutim, ne želi da otkriva detalje jer su u pitanju, kako je rekla, ozbiljni investitori koji pomno prate crnogorske prilike
89 pregleda 25 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.12.2012. 20:42h

Nekoliko velikih američkih komapnija zainteresovano je za izgradnju autoputa i ulaganja u u turističku privredu, izjavila je za Atlas televiziju predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori Svetlana Vuksanović.

Kao razlog što Amerikanci nijesu među deset najzastupljenijih investitora, Vuksanović navodi zakone koji su, kako kaže, često oprečni i dvosmisleni i sudstvo koje bi, prema njenim riječima, trebalo da bude nezavisnije.

Nekoliko američkih kompanija interesuje se za ulaganje u crnogorsku infrastrukturu, kaže za Atlas televiziju predsjednica Američke privredne komore Svetlana Vuksanović.

„Jedna od najjačih svjetskih kompanija je zainteresovana za izgradnju auto-puta. Pomenula bih pristustvo jedne od banaka koja prati finansijsku situaciju na crnogorskom tržištu. Takođe, jedan od američkih konzorcijuma je zaniteresovan za ulaganje u turističku privredu“, kaže ona

Vuksanović, međutim, ne želi da otkriva detalje jer su u pitanju, kako je rekla, ozbiljni investitori koji pomno prate crnogorske prilike. Naša sagovornica objašnjava da je razlog višegodišnjeg, kako kaže, ispitivanja terena opasnost koja potencijalno vreba svakog investitora. Crnogorski ključni problem su zakoni koji su često oprečni i dvosmisleni, upozorava Vuksanović.

„Mi, ljudi iz privrede i biznisa možemo da dođemo u problem ukoliko na neadekvatan način protumačimo neki zakon. Kasnije, to može da izazove dosta ozbiljene posljedice u praksi“, tvrdi predsjednica Američke privredne komore.

Vuksanović dodaje da je malo vjerovatno izvodljiva najava Vlade da neće povećavati stopu PDV-a i poreza na dobit, a da će se zadužiti kod Svjetske banke ili Međunarodnog monetarnog fonda za oko 250 miliona eura. Zato, Vuksanović preporučuje drugačiji vid zaduživanja.

„To je zaduživanje preko privatnih banaka. Lično sam mišljenja da prepoznatljivi izvori finansiranja kroz saradnju sa bankama među kojima je i američka City banka koja pokazuje interes, je svakako nešto o čemu treba dobro razmisliti. Ja sam sigurana da će Ministarstvo finansija i Vlada to i uraditi. Mi kao komora im stojimo na raspolaganju i spremni smo da prenesemo glas poslovne zajednice“, objašnjava Vuksanović.

Ona je zaključila da ozbiljni strani investitori nijesu vođeni namjerom da zarade, oštete životnu sredinu, spakuju kofere i odu. Kao primjer navodi primjer tivatskog Porto Montenegra, kanadskog biznismena Pitera Manka.

Bonus video: