Velike "rokade" u Poreskoj upravi

Novi direktor Sektora za obradu poreskih prijava Danilo Jovanović, a Gordana Pejović vodi Sektor za velike poreske obveznike
716 pregleda 7 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2017. 19:42h

Za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Poreske uprave (PU) u najvažnijem Sektoru za obradu poreskih prijava i uplata, za narednih šest mjeseci, imenovan je Danilo Jovanović, a poreska inspektorka iz dosadašnjeg Odsjeka za velike poreske obveznike (VPO), Gordana Pejović, određena je za vršioca dužnosti u novoformiranom Sektoru za velike poreske obveznike, saznaju "Vijesti“ u PU.

Nove rokade i kadrovske izmjene u PU, kojom rukovodi direktor Miomir M. Mugoša, dio su reforme koju sprovodi najvažnija institucija za naplatu državnih prihoda. Dosadašnjem pomoćniku direktora u Sektoru za obradu poreskih prijava i uplata Draganu Jankoviću prestao je mandat na lični zahtjev i on je raspoređen na radno mjesto načelnika Direkcije za nadzor i realizaciju poreske politike u Ministarstvu finansija.

Njegov nasljednik Jovanović, posjeduje višegodišnje radno iskustvo u bankarskom i finansijskom sektoru, u zemlji i inostranstvu. On je ekonomista, a o njegovom imenovanju na tako odgovornu funkciju se spekuliše već šest mjeseci.

Kako saznaju "Vijesti“ nezvanično, u prilog njegovoj radnoj biografiji za novo imenovanje bilo je i članstvo u Savjetu mladih DPS-a, a potom i savjetničko mjesto u Prvoj banci kojom gazduje Aco, brat bivšeg premijera Mila Đukanovića.

U PU od Jovanovića, kako saznajemo, očekuju da u poslovima naplate javnih prihoda "primijeni poslovni model za upravljanje dugovanjima i naplatu potraživanja, koji u bankarskom sektoru uspješno funkcioniše i rezultira izuzetno malim procentom nenaplaćenih obaveza“.

Novoformirani Sektor za velike poreske obveznike, nastao je kao rezultat potrebe da se funkcija inspekcijskog nadzora, koja je do sada bila izdvojena za velike poreske obveznike kroz postojanje Odsjeka za VPO, proširi ostalim funkcijama, kao što su naplata i usluge, imajući u vidu značaj koji ovaj segment poreskih obveznika ima i specifičnost kompanija koje mu pripadaju.

Službenica Gordana Pejović ima više od 30 godina iskustva u inspekcijom nadzoru poreskih obveznika, stručnjak je za ekspertizu iz međunarodnog poreskog prava i praksu naročito u oblasti suzbijanja PDV prevara i upravljanja velikim poreskim obveznicima, koje je stekla kroz mnogobrojne međunarodne obuke.

Osim promjena na nivou Centrale PU, kadrovske promijene su obavljene i na nivou područnih jedinica. Tako je Područna jedinica Budva dobila novog načelnika Biljanu Peranović, koja je ranije imala dugogodišnji angažman u PU, a bila je donedavno i sekretar za finansije u Opštini Kotor.

Na mjesto rukovodioca novoformirane Područne jedinice Kotor raspoređena je Gordana Nestorović, koja je u prethodnom periodu, kao rukovodilac dosadašnje ekspoziture Kotor, uspješno upravljala poslovima vezanim za poreski tretman obveznika na teritoriji Opštine Kotor, i to uz otežane prostorne, organizacione i kadrovske okolnosti, zbog kojih je i donijeta odluka o formiranju ove organizacione cjeline u vidu područne jedinice.

Filijalom za obradu poreskih prijava i poreskih uplata u PJ Podgorica, zaduženom za poslove naplate prihoda od obveznika sa teritorije Glavnog grada, od novembra upravlja Olivera Baltić, koja je prethodno bila dugogodišnji službenik Uprave lokalnih javnih prihoda u Nikšiću

Reorganizacija predviđena pravilnikom

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva finansija usvojen je krajem oktobra 2017. Njime je predviđena reorganizacija PU koja je organ u sastavu ministarstva. Izradu nacrta Pravilnika pratili su i usmjeravali eksperti MMF-a, koji već dvije godine u Ministarstvu finansija i PU sprovode višekorisnički IPA projekat.

Projekat finasija Evropska komisija i u cilju je usklađivanja poreske administarcije sa tzv. Fiskalnim bluptrintom (EU Fiscal Blueprint), odnosno, definisanim standardima EU. Novom organizacijom predviđeno je formiranje 11 novih organizacionih cjelina, i to dva nova sektora, tri odjeljenja, dva odsjeka, jedna područna jedinica i tri ekspoziture u opštinama formiranim od posljednjeg Pravilnika.

Bonus video: