„Vijesti” uporedile optimizam Vlade i upozorenje CBCG

Generalno, rast javnog duga u slučaju Crne Gore upućuje na nastavak situacije relativno slabe međunarodne konkurentnosti, visoke potrošnje naspram niske akumulacije i zavisnosti od priliva stranog kapitala”, naveli su iz CBCG u izvještaju
2 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović
CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2018. 05:37h

Da je ekonomski rast neubjedljiv a državne finansije neodržive jasno je upozoreno u Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu kojeg je uradila Centralna banka Crne Gore, kao što su “Vijesti” objavile u petak.

“Vijesti” nijesu željele da politizuju bilo kakve razlike između Vlade i vrhovne monetarne institucije ili da stvore sliku “sukobljenih” pogleda na ekonomsko stanje u zemlji, kao što tvrde u reagovanju iz CBCG, već su samo uporedili izjave iz Vlade i ono što piše u izvještaju CBCG. Izjave iz Vlade su optimistične i pune hvalospjeva, dok su iz CBCG oprezne i uz značajnu dozu kritike i upozorenja.

“Na kraju 2017. godine, spoljni dug države iznosio je 2,21 milijardu eura, pri čemu se oko polovine odnosilo na kredite, a polovina na euroobveznice. Međutim, time je prije svega bila izbjegnuta dublja recesija, dok je ekonomski rast bio neubjedljiv, koji je zbog recesionih 2009. i 2012. godine, u periodu 2009–2017. na godišnjem nivou prosječno iznosio 1,5%. Slično, i tim vidom finansiranja rast je moguće kreirati samo uz konstantno povećavanje duga, što je u dugom roku takođe neodrživo”, navedeno je u izvještaju CBCG.

Rast javnog duga uspijed zaduživanja Vlade nastavljen je i u 2017. godini, a tako će biti i u ovoj godini.

“Stanje državnih finansija predstavlja relativno snažan sistemski rizik u Crnoj Gori. Pri tome, nivo javnog duga (trenutno preko 65% BDP-a) nije ključni, niti jedini uzrok problema, već je dobrim dijelom i posljedica djelovanja drugih ekonomskih uticaja, prije svega strukturnih faktora.

Generalno, rast javnog duga u slučaju Crne Gore upućuje na nastavak situacije relativno slabe međunarodne konkurentnosti, visoke potrošnje naspram niske akumulacije i zavisnosti od priliva stranog kapitala”, naveli su iz CBCG u izvještaju.

Iz CBCG u reagovanju navode da je tekst “Vijesti” - “Ekonomski rast neubjedljiv, državne finansije neodržive” imao “jasne motive koji su političke prirode”, kao i da su se komentari CBCG i Vlade odnosili na dva različita vremenska perioda. Iz CBCG nije navedeno na koji se to period misli. Guverner CBCG Radoje Žugić, bio je ministar finansija od 2012. do 2016. godine.

Bonus video: