Visa vidi priliku u razvoju poslovanja tokom sezone u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se oko 37 odsto ukupne potrošnje putem Visa kartica obavi se na POS terminalima što je čini jednim od najrazvijenijih tržišta u širem regionu
68 pregleda 0 komentar(a)
Visa kartice, Foto: Shutterstock
Visa kartice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 12:02h

Regionalno sjedište Vise u Beogradu biće usmjereno na dalji razvoj industrije elektronskog plaćanja u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana, saopšteno je iz te svjetske kompanije za elektronska plaćanja.

Među prioritetima novog lokalnog centra biće, kako je najavljeno, širenje mreže prodajnih mjesta koja prihvataju kartice, kao i unaprijeđenje iskustva korisnika kartica.

Kompaniji Visa, kako se navodi, jačanjem prisustva u regionu omogućava bolje razumijevanje specifičnosti elektronskog plaćanja na lokalnim tržištima, uključujući pogodnosti prihvatanja i korišćenja platnih kartica.

Regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu, Vladimir Đođević, kazao je da je ovaj region jedan od najinteresantnijih i najdinamičnijih u svijetu, kada je riječ o elektronskim plaćanjima.

"Prihvatanje i korišćenje Visa kartica je na visokom nivou u gradovima i većim urbanim sredinama, ali i dalje postoji veliki potencijal za rast, odnosno prelazak sa gotovinskih na elektonska plaćanja“, ocijenio je Đođević.

On je dodao da su u regionu, posebno u Crnoj Gori, prepoznali dosta prilika u turističkom sektoru, jer su turisti navikli da koriste kartice i mobilne uređaje za plaćanja.

Iz kompanije su poručili da će nastaviti da intenzivno sarađuju sa bankama na uvođenju novih proizvoda i usluga, kako bi ubrzali migraciju sa gotovinskih na pouzdanije i sigurnije načine plaćanja.

„Kao kancelarija sa iskusnim ekspertskim timom, centrala će u saradnji sa bankama i trgovcima regiona raditi na daljem razvoju inovativnih sistema plaćanja među kojima su Visa payWave, NFC mobilna beskontaktna plaćanja, mPOS i druga i e-commerce rešenja i proizvodi“, navodi se u saopštenju.

Visa je počela poslovanje na Balkanu prije više od 30 godina, a prvu Visa karticu u bivšoj Jugoslaviji izdala je Jugobanka 1983. godine u Beogradu.

Kompanija trenuto sarađuje sa 100 banaka u jugoistočnoj Evropi, ima više od sedam miliona izdatih aktivnih kartica, dok ukupan promet na prodajnim mjestima za plaćanje roba i usluga Visa karticama iznosi više od tri milijarde dlara.

U Crnoj Gori se oko 37 odsto ukupne potrošnje putem Visa kartica obavi se na POS terminalima što je čini jednim od najrazvijenijih tržišta u širem regionu.

Visa Inc. je globalni platni sistem koji povezuje potrošače, kompanije, finansijske institucije i vlade u više od 200 zemalja.

VisaNet, kao jedna od najnaprednijih svjetskih procesnih mreža na svijetu, omogućava obradu više od 56 hiljada transakcija u sekundi, obezbjeđujući potrošačima sigurnost i garantujući trgovcima isplatu.

Bonus video: