Više državnih organa tvrdi da nijesu podržali ideje Bartera

Ministarstvo finansija, MIPA i Centar za posredovanje tvrde da nijesu podržali ideje Bartera, čiji radnici kažu da se radi o prevari
9 komentar(a)
Stanovi, Šušanj (Novine)
Stanovi, Šušanj (Novine)
Ažurirano: 23.10.2015. 19:59h

Ministarstvo finansija, Agencija za promociju investicija (MIPA) i Centar za posredovanje saopštili su da nijesu podržali nikakve ideje Barter centra, čiji zaposleni su objavili da je osnivač i direktor firme, Radoje Božić, prevario i njih i klijente.

U Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG) kažu da su u skladu sa posredničkom ulogom, definisanom Zakonom o zapošljavanju, pozvali zainteresovane nezaposlene sa njihove evidencije i povezali ih sa tim poslodavcem.

Zaposleni u kompaniji Barter centar na zvaničnoj Fejsbuk stranci objavili su informaciju da je Božić prevario njih, klijente i crnogorsku javnost, ali nijesu naveli detalje. U objavi na Fejsbuk stranici navedeno je da su iza ideje Božića stali ZZZCG, Poreska uprava, Centar za posredovanje i Ministarstvo finansija. Zaposleni su uputili izvinjenje klijentima.

Radnica koja se obratila “Vijestima” kazala je da je prema njenim informacijama Božić napustio državu. Ona je rekla da je prevareno 60 visokoškolaca koji su platili po 200 eura za obuku Božiću da bi radili u Barter centru, kao i nekoliko klijenata.

Božić je početkom juna na konferenciji za novinare saopštio da je pripremio projekat prodaje nekretnina građanima i firmama na period do deset godina bez kamata.

Ministarstvo finansija je istaklo da su neistinite informacije da su podržali ideju Barter centra, koja se odnosila na projekat prodaje nekretnina građanima i firmama.

“Nemamo ugovor, sporazum ili bilo koji drugi akt o saradnji ili podršci Božiću. Uz to, bilo koji zaposleni ili rukovodilac iz Ministarstva nikada nije dao pisanu ili usmenu podršku Božiću ili firmi Barter centar. Jedini kontakt koji je Ministarstvo imalo sa tom firmom odnosio se na zajedničko učešće na okruglim stolovima i sastancima čije su teme bile vezane za oblast finansijskog sistema. Na tim skupovima nijedan predstavnik Ministarstva nije dao bilo kakvu izjavu podrške”, rekli su u Ministarstvu.

U MIPA su rekli da su sa Barter centrom potpisali neobavezujući memorandum o razumijevanju koji kaže da će MIPA pomoći u predstavljanju investicionih potencijala Crne Gore i ostalih stvari koje su predviđene Zakonom o stranim investicijama. Naglasili su da nijesu imali nikakve finansijske ili bilo kakve druge koristi od Barter centra ili Božića i da su imali saradnju na temu prezentacije investicionih potencijala Crne Gore koja je dostupna svakome ko je zainteresovan da ulaže u državu.

“Izlazimo u susret svima koji žele da realizuju investicije u Crnoj Gori. Nikako ne možemo da garantujemo da će potencijalni investitor realizovati investiciju za koju je zainteresovan ili kakve će relacije imati sa zaposlenima unutar firme. Zato smo pogrešna adresa za ova pitanja, a žao nam je što se potencijalni investitor pokazao kao lažni investitor”, istakli su u MIPA.

Zavod nije imao novčane transakcije sa Barterom

Iz Zavoda su rekli da im se Barter centar obratio u martu sa urednom dokumentacijom poslodavca stranog državljanina, koji je registrovao preduzeće u Crnoj Gori i da je tražio da ih povežu sa nezaposlenima sa njihove evidencije koji su zainteresovani za barter poslove.

“U zahtjevu je navedeno da će zaposliti veliki broj visokoškolaca. U skladu sa svojom posredničkom ulogom, definisanom Zakonom o zapošljavanju, pozvali smo zainteresovane nezaposlene i povezali ih sa poslodavcem. Prateći postupak do kraja, dobili smo saznanje da je čak 55 osoba dobilo posao na neodređeno vrijeme i da su svi zaposleni prijavljeni na osiguranje kod Poreske uprave. Tu se završavaju naše aktivnosti”, rekli su Zavodu. Naveli su da nijesu učestvovali u bilo kakvoj organizaciji obuka tako da nije bilo nikakvih novčanih transakcija između Zavoda i te firme.

“Žalimo ako su ovi mladi ljudi prevareni pa ih upućujemo da svoja prava zaštite kod nadležnih državnih organa, a nama iz institucija ostaje da sagledamo mogućnost izmjene propisa koji bi obezbijedili veću zaštitu građana od ovakvih pojava”, rekli su iz Zavoda.

U Centru za posredovanje su rekli da nijesu sa Barterom potpisivali nikakve protokole o saradnji iako je sa njegove strane bila takva incijativ i samo su imali razgovore gdje su prezentovane ideje firme.

Dodali su da je Barter centar otvorio kancelariju sa namjerom razvoja projekata i da su im poslali više biznis planova i navodili više stranih potencijalnih partnera sa kojima žele da sarađuju.

“Pregovarali su sa vlasnikom zemljišta u Ulcinju stranog investitora (firma Sea terra) i Opštinom Ulcinj o razvoju golf terena sa turističkim rizortsima. Institucije sistema pokušavaju da izađu u susret potencijalnim domaćim i stranim investitorima”, rekli su u MIPA.

Naveli su da zaposleni imaju pravo da prijave Božića nadležnim organima koji može da odgovara ako se dokaže prevara.

Bonus video: