Vještak predložio da Atlas sa 570.000 spase "Lipovo"

Zemljište i zgrada fabrike vode se na Atlas invest i ima mnogo hipoteka. Oprema za proizvodnju, navodno, prenijeta je na Atlas banku na račun duga Jadranskog sajma
5757 pregleda 2 komentar(a)
Knežević i Simović sa tadašnjim gradonačelnikom Kolašima postavljaju temeljac za fabriku vode “Lipovo” 2005., Foto: Arhiva "Vijesti"
Knežević i Simović sa tadašnjim gradonačelnikom Kolašima postavljaju temeljac za fabriku vode “Lipovo” 2005., Foto: Arhiva "Vijesti"

Vještak ekonomske finansijske struke Ognjen Jovović, angažovan od Privrednog suda, dao je sugestiju gazdama fabrike vode “Lipovo” da obezbijede validne bankarske garancije i oko 570 hiljada eura, kako bi bio sproveden plan reorganizacije u toj kompaniji koji je predložila firma “Atlas invest” iz Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz izvora bliskih Privrednom sudu.

Stečajni sudija Miodrag Anđelić, prema riječima stečajnog upravnika Lipova Dragana Milića, još nije zakazao ročište na kojem će se donijeti konačna odluka o predloženom planu reorganizacije. Izvjesno je da konačnu odluku o tome ne može donijeti predstavnik izvršne vlasti, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, koji se mimo ustavnih ingerencija prekjuče javno usprotivio donošenju plana reorganizacije, već samo Privredni sud. Pojedinačno najznačajniji povjerilac Poreska uprava (PU) može spriječiti donošenje plana reorganizacije.

Milić koji je prisustvovao posjeti Simovića fabrici vode u Kolašinu ocijenio je za „Vijesti“ da je moguće da je Simović dao mišljenje u ime države, odnosno, PU koja ima pojedinačno najveće potraživanje u okviru prva dva isplatna reda, u iznosu od oko 433 hiljade eura. „Plan reorganizacije, koji je predložen, ne može se usvojiti bez saglasnosti Poreske uprave“, objasnio je „Vijestima“ Milić. Poreska uprava je od početka ove godine samostalan organ državne uprave.

Potpredsjednik Vlade Simović je rekao da imaju ambiciju više, odnosno, da pokrenu proizvodnju vode, ali ne kroz program reorganizacije za koji tvrdi da je gubljenje vremena.

“Ova oprema je sa dobrim servisom i izvorištem jednako kvalitetnim kao i 2006. kada se pokretala proizvodnja. Mislim da možemo pokrenuti proizvodnju, ali ne kroz program reorganizacije, jer je to gubljenje vremena. Ne vjerujemo u ponuđeni program reorganizacije od vlasnika koji se ponašao na ovakav način, nego da vidimo da to bude prodaja imovine kroz mogućnost nalaženja potencijalnog partnera da pokrene ovdje proizvodnju”, rekao je Simović.

Uoči uvođenja stečaja u kolašinskoj fabrici, do kojeg je došlo 19. februara 2018. godine, oprema za proizvodnju, procijenjene vrijednosti 1,69 miliona eura, prema informacijama “Vijesti” prenijeta je na Atlas banku, kako bi se pokrile obaveze Jadranskog sajma iz Budve, druge firme iz Atlas grupacije.

Vlasnik zemljišta i zgrade fabrike, prema izvodu iz katastra, jeste kompanija Atlas invest, na koju se vodi i udio od 40 odsto u firmi “Lipovo” koja je vlasnik fabrike. Na zemljište i zgradu fabrike postoji više hipoteka, a nijedna nije Atlas banke. Račun “Lipova” je u skoro neprestanoj blokadi od kraja 2014. godine. Veza između “Lipova” i Jadranskog sajma je Goran Sito Rakočević, koji je bio u upravi Jadranskog sajma od septembra 2011. do maja 2016. godine, a direktor fabrike vode “Lipovo” od marta 2013. do aprila 2014. godine. Vještak ekonomske struke dao je mišljenje, tvrdi izvor “Vijesti”, da se uz validne garancije i povraćaj samo dijela prenesene imovine u iznosu od oko 570 hiljada eura, može usvojiti predloženi plan reorganizacije i spasiti ova fabrika.

Potpredsjednik Simović, međutim, rekao je i pred radnicima fabrike vode da ne vjeruje u predloženi program reorganizacije.

“Ne mogu da vjerujem podnosiocu tog program, koji je doveo do ovakog stanja. Tako da, što se tiče države kao ključnog povjerioca, mi nećemo podržati taj program, nego ćemo tražiti druge varijante zakona i u dogovoru sa drugim ljučnim povjeriocima, a to su radnici da vidimo šta nam je raditi. Ali, prvo moramo da uradimo pravnu radnju sa kojom bi vratili imovinu koja je uoči stečaja prenesena na Atlas banku”, zaključio je Simović.

PU pokušala da naplati dug kada je račun već bio blokiran

PU je, prije uvođenja strečaja, još od kraja februara 2016. pokušala prinudno da naplati svoja prvobitna potraživanja u iznosima od oko 286 hiljada i oko 55 hiljada eura, ali im to nije pošlo za rukom. U tom trenutku račun fabrike je bio u blokadi već duže od godinu.

Fabrikom vode Lipovo gazduje kompanija Atlas invest iz Atlas grupacije biznismena Duška Kneževića i javnosti nepoznata arapska firma Mega Gulf Investments Holding iz Dubaija.

Bonus video: