Vlada bez stava o zgradi "Pobjede"

Nekretninom, površine 2.199 kvadrata, raspolaže Ministarstvo evropskih poslova, koje je pred ukidanjem
181 pregleda 1 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.06.2018. 14:50h

Vlada Crne Gore nije saopštila šta će biti sa nekadašnjom zgradom “Pobjede” na Bulevaru revolucije, s obzirom na to da je najavljeno ukidanje Ministarstva evropskih poslova, koje trenutno njom raspolaže.

Ministarstvo, kojim nakon ostavke Aleksandra Andrije Pejovića rukovodi potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, je na raspolaganje dobilo pomenutu zgradu odlukom Vlade iz jula 2017.godine.

Taj Vladin resor je, bez plaćanja kirije, dobio pravo raspolaganja jednospratnom zgradom sa podrumom, ukupne površine 2.199 kvadrata, koji se sastoji od tri etaže suterena, prizemlja i prvog sprata.

Iz Vlade više od 10 dana nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta će biti sa zgradom “Pobjede” nakon ukidanja Ministarstva.

Ministarstvo evropskih poslova je planiralo rekonstrukciju zgrade, te je tim povodom tražilo i krajem aprila tekuće godine dobilo urbanističko-tehničke uslove od Sekretarijata za planiranje, uređenje postora i zaštitu životne sredine.

U izdatim urbanističko-tehničkim uslovima se navodi da je objekat grafičko-izdavačkog preduzeća „Pobjeda“, objekat koji se ruši, ali da je predmetnim zahtjevom Ministarstvo tražilo njegovu rekonstrukciju. „Vijestima“ iz tog Ministarstva nije odgovoreno šta bi podrazumijevala rekonstrukcija zgrade.

Rušenje nekadašnje zgrade Pobjede predviđeno je izmjenama i DUP-om „Spomen-park Kruševac” - izmjene i dopune. Istim dokumentom je na njenom mjestu planirana izgradnja poslovnog objekta sa mogućnošću rezidencijalnog stanovanja, spratnosti prizemlje plus sedam i visoko prizemlje plus tri sprata. Taj DUP, kao i još preko 100 planskih dokumenata Glavnog grada, je prošle godine stavio van snage Ustavni sud, te će ovaj dokument, nakon ostale procedure, biti ponovo stavljen na javnu raspravu.

Vlada Crne Gore je postala vlasnik zgrade “Pobjede”, nakon što je u aprilu 2013. godine sa novinsko-izdavačkim preduzećem “Pobjeda” potpisala kupoprodajni ugovor, vrijedan 4,8 miliona eura. Ugovorom je Vlada preuzela dugove za poreze i doprinose tog preduzeća, a zauzvrat dobila zgradu.

Bonus video: