Vlada daje 650.000 eura za "Skijališta Crne Gore"

Državno preduzeće koje će upravljati skijalištima na području Bjelasice i Komova prošlu godinu bilo u minusu 46.000 eura
1071 pregleda 1 komentar(a)
Planirali opremanje kancelarija za zaposlene: Ilustracija, Foto: Dragana Šćepanović
Planirali opremanje kancelarija za zaposlene: Ilustracija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.04.2019. 17:52h

Država, koja je osnivač preduzeća “Skijališta Crne Gore”, trebalo bi tokom ove godine da tom preduzeću za uspješno poslovanje obezbijedi dodatnih 650.000 eura. To je jedan od zaključaka iz Informacija o izvještaju o poslovanju i finansijskim iskazima Skijališta za prošlu, s finansijskim i programom rada za ovu godinu.

Preduzeće je osnovano odlukom Vlade, u novembru 2017. godine za upravljanje budućim skijalištima na području Bjelasice i Komova. Prilikom osnivanja u to državno preduzeće je unešen kapital od 110. 000 eura.

Za potrebe pripreme protekle zimiske turističke sezona Vlada je u Skijališta uložila još 250.000.

„Da bi planirani bilans uspjeha bio pozitivan i društvo nesmetano moglo da obavlja djelatnost, potrebno je dodatnih 600 hiljada eura za pokriće rashoda i 50 hiljada eura za nabavku nove opreme. Neiskorišćena sredstva, ako ih bude, koristiće se za servisiranje obaveza iz budućeg perioda, poštujući princip racionalnosti. Nova oprema se odnosi na nabavku i opremanje kancelarija za potrebe novih radnih mjesta u upravi i administraciji društva, nabavku opreme za dječje skijalište i slično“, navodi se u Vladinoj informaciji.

Iz finansijskog izvještaja Skijališta, koji je dostavljen Vladi, vidi se da je preduzeće prošle godine poslovalo sa gubitkom od 46.000 eura. U izvještaju su navedeni razlozi za kašnjenje početka rada Ski-centra Kolašin 1600. Na tom skijalištu prošle godine ostvareni su prihodi od oko 66.000 eura, koji najvećim dijelom potiču od donacija države. Za sljedeću godinu na tom skijalištu planirani su prihodi od 787.500, ali se navodi, uključujući i planiranu donaciju od osnivača u iznosu od 600.000 eura.

U informaciji Skijališta podsjećaju kako su u toku aktivnosti i investicije, osim na kolašinskom i skijalištu Savin kuk i na projektima ski-centara Cmiljača, Žarski i Hajla, čija prva faza treba da bude realizovana do kraja 2020.godine.

Kolašin 1600 treba da bude završen do naredne godine, a ukupna vrijednost inevsticije je 22 milona, a do sada je investirano oko 12 milona eura. Period realizacija za Ski-centar Cmiljača u Bijelom Polju je u naredne tri godine, a biće uloženo 23 miona eura. Žarski u Mojkovcu bi trebalo da bude završen u istom periodu, a država će uložiti oko 27.000 eura. Toliko novca biće potrošeno i za Savin kuk na Žabljaku. Za dvije godine trebalo bi da bude okončan i projekat Ski-centra Hajla, gdje je planirana investicija od 18 miliona eura.

Osim razvoja ski-centara, piše u planovima “Skijališta Crne Gore”, u toku su aktivnosti na valorizaciji turističkog potencija Đalovića pećine u opštini Bijelo Polje.

Bonus video: