Vlada "dakićevcima" da isplati po 2.000 eura

Ustavni sud razmatrao žalbu dakićevaca i naložio da Privredni sud iz stečajne mase izmiri dugovanja
4584 pregleda 3 komentar(a)
Više od deceniju čekaju na 60 miliona: Dakićevici, Foto: Savo Prelević
Više od deceniju čekaju na 60 miliona: Dakićevici, Foto: Savo Prelević

Ustavni sud juče je donio odluku kojom obavezuje Vladu da bivšim radnicima Radoja Dakića u stečaju isplati po 2.000 eura jednokratno, a Privredni sud da novcem koji dobije u postupku stečaja svakom radniku “obezbijedi najveći mogući stepen namirenja novca” koji su dobili na osnovu presude Osnovnog suda.

Bivši radnici “Radoja Dakića” više od deceniju čekaju na isplatu potraživanja u iznosu većem od 60 miliona eura (zajedno sa kamatama), po osnovu pravosnažne presude donijete u njihovu korist, dok je Ustavni sud prekoračio predviđeni zakonski rok od 18 mjeseci za postupanje prema njihovoj ustavnoj žalbi.

Vlada novac treba da isplati u roku od šest mjeseci, nakon što odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom listu.

Kako se dodaje, Privredni sud treba da “obavještava Ustavni sud o svakoj relevantnoj činjenici u vezi sa stečajnim postupkom” koja utiče ili bi mogla uticati na namirenje podnosilaca ustavne žalbe i da nakon završenog stečajnog postupka dostavi Ustavnom sudu pisani izvještaj sa podacima o novčanim iznosima koji su u stečajnom postupku isplaćeni svakom pojedinom podnosiocu ustavne žalbe i načinu njihove isplate.

“Ustavni sud će ovaj ustavno-sudski postupak nastaviti nakon završenog stečajnog postupka, ako nadležni organi Vlada i Privredni sud ne izvrše svoje obaveze”, navodi Ustavni sud.

Bonus video: