Vlada demantovala da je dala garancije za kredit kompanije Vektra-Jakić

Interes Vlade je "da se nastavi realizacija važne investicije na sjeveru Crne Gore koja će donijeti novi dohodak i novo zapošljavanje"
0 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Arhiva Vijesti
Vektra Jakić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.09.2011. 20:16h

Vlada je demantovala tvrdnje medija da je dala garancije kompaniji Vektra-Jakić za kredit od 110 miliona eura kod mađarske OTP banke.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su na nedavnom sastanku u Budimpešti predstavnici Vlade učestvovali u pregovorima između kompanije Vektra i OTP banke, "na zahtijev obje strane i u ulozi medijatora".

Tom prilikom je, kako se dodaje, potpisan sporazum između dvije pomenute strane, kojim se definišu polazne osnove za reprogramiranje kredita koji kompanija Vektra ima kod OTP banke, ali nema riječi o državnim garancijama.

"Učešće predstavnika Vlade u pregovorima izmedju Vektre i OTP banke je, u pomenutom tekstu, interpretirano kao izdavanje garancije od strane drzave. U cilju tačnog informisanja javnosti, želimo da saopštimo da ni Vlada ni Ministarstvo finansija nijesu izdali, niti su se obavezali da će izdati državnu garanciju kompaniji Vektra. To nije bila ni namjera, niti motiv ucešća predstavnika Vlade na pomenutim sastancima", precizirali su iz Ministarstva finansija.

Dodali su da je interes Vlade "da se nastavi realizacija važne investicije na sjeveru Crne Gore koja će donijeti novi dohodak i novo zapošljavanje, kao i pružanje pomoći sistemski važnoj banci da razjasni pitanja od interesa za nastavak kreditne aktivnosti.

Proces pregovora između dvije strane, uz podršku predstavnika Vlade, rezultirao je sporazumom i nastavkom saradnje, te se očekuje da postignuti dogovor bude predstavljen kao pozitivan doprinos".

Bonus video: