Vlada donijela odluku o dodjeli uslovnih dotacija opštinama

Na sjednici je donijeta i Uredbu o o izmjeni Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu Podgorica
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.05.2016. 19:41h

Vlada je danas donijela Odluku o dodjeli uslovnih dotacija opštinama za ovu godinu.

Odlukom se, kako je saopšteno, stvara pravni osnov da se Mojkovcu, Rožajama, Danilovgradu i Cetinju dodijeli iz budžeta Države 198 hiljada eura na ime uslovnih dotacija za pokriće dijela troškova realizacije proritetnih investicionih projekata koji su od posebnog interesa za te opštune i poboljšanja uslova života građana.

Na sjednici je donijeta i Uredbu o o izmjeni Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu Podgorica.

“Imajući u vidu da je Zakonom o državnoj upravi propisano da se pojedini poslovi državne uprave, propisom Vlade, u cilju njihovog efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja, mogu povjeravati lokalnoj samoupravi ili drugom pravnom licu, predloženim izmjenama Uredba se usaglašava sa Zakonom tako što se poslovi premještanja vozila povjeravaju Glavnom gradu”, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi realizacije pilot projekta "Program osposobljavanja i radnog angažovanja mladih na poslovima sprječavanja sive ekonomije" koji je, kako je pojašnjeno, pripremljen u skladu sa smjernicama za sprječavanje sive ekonomije na tržištu rada, kao i smjernicama i ciljevima Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa.

Planirano je, kako se navodi, radno angažovanje u trajanju od četiri mjeseca za 100 nezaposlenih sa stečenim visokim obrazovanjem, starosti do 29 godina.

Programske aktivnosti obuhvataju pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u poslovima registracije poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontrole ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji.

Aktivnosti, kako je pojašnjeno, obuhvataju i pružanje pomoći poreskim obveznicima u primjeni pozitivnih poreskih propisa, obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija, pomoć u radu call centara, pomoć u realizaciji Projekta „Budi odgovoran“ i drugih poslova inspekcijskih službi.

Bonus video: