Vlada garantovala za kredit Montenegro Airlines-a

“U cilju obezbjeđenja navedenih garancija, MA će izdati Ministarstvu finansija deset blanko mjenica i mjeničnih ovlašćenja za svaku izdatu garanciju”, navodi se u Informaciji
3 komentar(a)
Montenegro Airlines, avion, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, avion, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2015. 20:12h

Vlada je kompaniji Montenegro Airlines (MA) izdala garanciju za kreditno zaduženje, odnosno refinansiranje postojećih aranžmana, u ukupnom iznosu od 6,49 miliona eura, kod Hipotekarne banke.

U Informaciji o izdavanju državne garancije kompaniji MA za ugovore o kreditu kod Hipotekarne banke, koju je Vlada razmatrala na današnjoj sjednici, navodi se da se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva povodom toga sa zahtjevom obratilo Ministarstvu finansija.

“Garancijom koju Vlada izdaje Hipotekarnoj banci po osnovu ugovora o kreditu i aneksa ugovora, predviđeno je da će Ministarstvo finansija garantovati za blagovremeno i uredno ispunjavanje obaveza MA kao korisnika kredita”, navodi se u Informaciji.

Garancijom je, kako se dodaje, definisano da Ministarstvo finansija garantuje banci da će joj, na njen pisani poziv i bez bilo kakvog prigovora, platiti sve obaveze predviđene ugovorom o kreditu, ukoliko ih ne plati MA, do maksimalnog iznosa glavnice, plus kamata i druge troškove predviđene ugovorom o kreditu.

“U cilju obezbjeđenja navedenih garancija, MA će izdati Ministarstvu finansija deset blanko mjenica i mjeničnih ovlašćenja za svaku izdatu garanciju”, navodi se u Informaciji.

Vlada je na sjednici 24. septembra ove godine usvojila Informaciju o refinansiranju kredita kod komercijalnih banaka MA, za koje su sredstvo obezbjeđenja garancije Vlade.

“Vlada je u vezi sa tim donijela zaključke kojima je odobrila refinansiranje postojećih obaveza MA”, navodi se u Informaciji.

Vlada je, kako je objašnjeno, dala i saglasnost MA da, pod uslovima ugovorenim sa Hipotekarnom bankom, zaključi ugovor u cilju refinansiranja postojećih kreditnih aranžmana kod komercijalnih banaka za koje su sredstvo obezbjeđenja garancije Vlade.

“Ministarstvo finansija se zadužilo da obezbijedi garancije za preostali iznos duga za isti period otplate svih komercijalnih kredita koji su predmet refinansiranja”, dodaje se u Informaciji.

Kako se navodi, ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 1,5 miliona eura ima grejs period 12 mjeseci, sa kamatnom stopom od 4,95 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 35 mjeseci, za refinansiranje postojećeg kredita od 12. aprila 2011. godine, kod NLB Montenegrobanke.

“Ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 752,47 hiljada eura ima grejs period šest mjeseci, sa kamatnom stopom od 4,95 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od osam mjeseci, za refinansiranje postojećeg kredita, od 9. februara 2010. godine, kod NLB Montenegrobanke”, navodi se u Informaciji.

Ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 1,12 miliona eura ima grejs period 12 mjeseci, sa kamatnom stopom od 4,95 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 49 mjeseci, za refinansiranje postojećeg kredita od 8. februara 2013. godine, kod Prve banke.

U Informaciji se navodi da se Aneksom 3 Ugovora o kreditu od 9. februara 2011. godine, mijenja grejs period koji bi iznosio 12 mjeseci počev od 1. decembra ove godine. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 4,95 odsto na godišnjem nivou.

“Aneksom broj 5 ugovora o kreditu od 30. decembra 2009. godine mijenja se grejs period koji bi iznosio šest mjeseci počev od 1. decembra ove godine. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 4,95 odsto na godišnjem nivou”, dodaje se u Informaciji.

Ugovorima je predviđeno da će se kao sredstvo obezbjeđenja vraćanja kredita, osim sredstava obezbjeđenja koja izdaje MA, izdati i garancija Vlade.

“Refinansiranjem postojećih obaveza i zaključenjem novih kreditnih aranžmana, MA će ostvariti uštedu do kraja otplatnog perioda u iznosu od 258,95 hiljada eura, zbog čega Ministarstvo finanasija podržava navedene aktivnosti koje će dovesti do smanjenja troškova”, dodaje se u Informaciji.

Iz Vlade su ocijenili i da ne postoje smetnje za refinansiranje postojećih kredita MA, za koje su sredstvo obezbijeđena garancije Vlade, imajući u vidu da se uslovi i rokovi već izdatih državnih garancija neće mijenjati, već sve obaveze ostaju u okvirima već izdatih garancija.

“Analizom dostavljenih planova otplate, utvrđenih iznosa aranžmana, utvrđeno je da je ušteda oko 260 hiljada eura, u odnosu na stanje koje je bilo na dan 16. septembar ove godine”, zaključuje se u Informaciji.

Bonus video: