Vlada hoće da izigra parlament

Bojanić i Damjanović smatraju da treba zaustaviti namjeru Vlade da rad fonda za ugljovodonike definiše samo uredbom
2 komentar(a)
nafta, Foto: Energean Oil&Gas
nafta, Foto: Energean Oil&Gas
Ažurirano: 20.05.2016. 19:26h

Vladina namjera da odustane od donošenja zakona i posebnom uredbom definiše rad Fonda za ugljovodnike, u koji treba da se slivaju prihodi od nafte i gasa, korak je unazad u toj važnoj djelatnosti, ocijenili su poslanici Mladen Bojanić Aleksandar Damjanović.

Oni su za “Vijesti” kazali da tu namjeru izvršne vlasti treba spriječiti.

Vlada je u srijedu usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na ugljovodonike i predložila da se umjesto posebnog zakona o Fondu za ugljovodonike donese uredba prema kojoj će on biti formiran najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Odredbama važećeg Zakona bila je propisana obaveza dostavljanja predloga zakona o Fondu za ugljovodonike Skupštini do 31. decembra 2014. godine. Taj rok nije ispoštovan.

Bojanić i Damjanović smatraju da Vlada posljednjom odlukom pokušava da izigra Skupštinu.

Vlada je predložila da se fond osnuje uredbom najkasnije do 31. decembra 2017. godine

“ Vlada nastavlja šibicarsku igru sa Skupštinom kada je riječ o Fondu za ugljovodonike. Prihvatila je amandman kojim se osnivanje i rad fonda definišu posebnim zakonom. Nakon toga ne poštuje rokove definisane amandmanom, a onda najavom uredbe pokušava prevariti Skupštinu. Već viđeno i providno ponašanje koje dodatno urušava ionako nisko povjerenje između dvije institucije,” kazao je nezavisni poslanik Bojanić.

Dodaje je da dosadašnje iskustvo govori da je Vlada raznim uredbama već napravila priličnu štetu po budžet i građane. On je podsjetio da je privatizacija privrede putem vaučera i fondova bila definisana uredbom, a ne zakonom, kao i na famoznu neustavnu uredbu Vlade o plaćanju takse na gorivo.

“Ono što je dobro, postoji dovoljno vremena da se zaustavi ovakva namjera Vlade. Uz uslov da se stvori potrebna većina u Skupštini“, istakao je Bojanić.

Damjanović (SNP) smatra da je Vlada legitimno predložila prolongiranje roka za formiranje Fonda, ali da ostaje gorak ukus njene sitne namjere da izigra povjerenje parlamenta koji je zakonski definisao donošenja posebnog zakona o fondu.

“U skladu sa poslovničkim mogućnostima forsirao sam što brži i transparentan način završetka tendera za istraživanje nafte. Nakon relativno konkrektnog izbora budućeg partnera u potencijalno izuzetno važnom projektu za državu posljednjom odlukom Vlada je otišla korak unazad”, smatra Damjanović.

On ocjenjuje da je zakonsko definisanje fonda mnogo bolji način da se pokaže ozbiljnost, odgovornost i kredibilnost izvršne vlasti u gazdovanju potencijalnim prihodima iz te oblasti.

“Predlog da se definiše fond uredbom kao nižim aktom, koja se može mijenjati kad god i kako god padne na pamet nekome u Vladi shodno trenutnim potrebama, ukazuje na to da se bježi od jasno definisanih i dugoročno uspostavljenih pravila, a prednost daje kratkoročnim partikularnim interesima”, istakao je Damjanović.

U Fond će se slivati dio prihoda od poreza po osnovu ostvarene dobiti kompanija koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Od ukupnog prihoda fondu će pripadati 85 odsto, a državnom budžetu 15 odsto. Vlada je koncesiju za istraživanje nafte i gasa za četiri istražna bloku kod Ulcinja odobrila konzorcijumu koji čine italijanski Eni i ruski Novatek. Konačnu odluku o koncesiji donijeće Skupština.

Iz Ministarstva finansija ranije su kazali da će Predlog zakona o fondu za ugljovodonike biti urađen dok počne proizvodnja nafte i gasa u crnogorskom podmorju za tri do četiri godine. Iz Ministarstva su kazali i da još nijesu stvoreni uslovi za potpunu primjenu Zakona o porezu na ugljovodonike i da je u toku izrada podzakonskih akata.

Bonus video: