Vlada hoće da poveća PDV mimo procedure?

MANS smatra da nije poštovana procedura kad je Vlada „usvojila” izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 19:50h

Postoji osnovana sumnja da je Vlada mimo provedure predložila povećanje PDV-a, saopštili su juče iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Iz te NVO su rekli da su amandmani Vlade na predlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji su u petak dostavljeni Skupštini na razmatranje, ili falsifikovani ili utvrđeni uz grubo kršenje procedura.

MANS sugeriše da je moguće prekršen poslovnik o radu Vlade, pa da se Skupština o njima ne može izjasniti.

Vlada je u martu usvojila predlog izmjena zakona o PDV-u koje su se odnosile na povećanje kazni, a u petak je poslala amandmane na taj predlog koji se odnose na povećanje stope PDV-a sa 17 na 19 odsto.

U amandmanima piše da su usvojeni na sjednici Vlade od 24. maja 2013. godine, međutim u saopštenju sa te sjednice, podsjećaju iz MANS-a, navedeno je da je Vlada samo zaključila da PDV treba povećati, ali da će se konkretna odluka o tome - koliko i na koji način, donijeti tek sljedeće nedelje, odnosno između 27. i 31. maja kada sjednica Vlade nije ni održana.

“Štaviše, tek 28. maja Ministarstvo finansija je objavilo da se Vlada dogovorila da će stopa PDV-a biti povećana sa sadašnjih 17 na 19 procenata, odnosno četiri dana nakon što je Vlada navodno utvrdila amandmane, što je nemoguće, i što dovoljno govori o tome da se radi ili o falsifikatima, ili o grubom kršenju procedura”, navedeno je u saopštenju MANS-a.

Iz ove organizacije tvrde da ne postoji mogućnost niti pravni osnov da se u Skupštini razmatraju ovi amandmani Vlade i da parlament hitno mora Vladi vratiti ove amandmane i tražiti dodatne informacije , “jer je evidentno da se radi o zloupotrebi”.

U MANS-u kažu da do sada nije bila praksa da se amandmanima Vlade mijenja opseg i suština zakona koji su inicijalno predložili, posebno imajući u vidu da je za svaku izmjenu zakona potrebno dati i obrazac o usklađenosti toga zakona sa pravnim poretkom Evropske unije.

MANS smatra da bi parlament morao tražiti i utvrđivanje konkretne odgovornosti ljudi iz Vlade za kršenje zakonodavnog procesa.

Vlada reagovala

Vlada je na propisan način i uz puno poštovanje procedura utvrdila i uputila Skupštini Crne Gore amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

U reagovanju Vladinog Biroa navodi se da je, suprotno navodima iz saopštenja MANS-a, Vlada na propisan način i uz puno poštovanje procedura utvrdila i uputila Skupštini Crne Gore amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u.

„Vlada je, na sjednici od 24. maja, prihvatila predlog Ministarstva finansija i utvrdila amandmane, koji podrazumijevaju povećanje veće stope PDV-a, uz zaključak da u naknadnoj koordinaciji, uz potrebnu pravno-tehničku redakturu, bude utvrđen konačan tekst amandmana“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je, nakon utvrđivanja konačnog teksta amandmana, javnost informisana o iznosu predloženog povećanja veće stope PDV-a i utvrđeni predlog je proslijeđen Skupštini.

„Time su ispoštovane sve propisane procedure, kao i Poslovnik Vlade“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: