Vlada i Glavni grad hoće da prodaju i Plodove

Plodovi su tokom sezone često na meti kritika poljoprivrednih proizvođača koji tvrde da neće da otkupljuju njihove proizvode i tako im nanose štetu
207 pregleda 6 komentar(a)
Distributivni centar, Foto: Zoran Đurić
Distributivni centar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.07.2013. 19:43h

Vlada namjerava da iduće godine pokuša da proda preduzeće Plodovi Crne Gore, čiji su većinski vlasnici država i Opština Podgorica.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobilo je saglasnost Vlade 2. jula da priprema privatizaciju akcionarskog društva Plodovi Crne Gore, čiji je vlasnik 33 odsto kapitala.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će uraditi blagovremenu pripremu plana kroz koji će se u saradnji sa suvlasnikom Opštinom Podgorica razmotriti mogućnost privatizacije Plodova.

U Planu promocije investicionih potencijala Crne Gore i privlačenja investitora za sektor poljoprivrede, koji je pripremilo resorno ministarstvo na čijem je čelu Petar Ivanović, navodi se da to planiraju za 2014. i da će ”u skladu sa interesovanjem investitora”, potencirati privatizaciju.

Pored Vlade, odnosno Ministarstva, vlasnici jednakog broja akcija u Plodovima su i Glavni grad, kao i udruženja poljoprivrednih proizvođača Zete i Malesije.

To preduzeće je vlasnik i nedovršenog Distributivnog centra na Tuškom putu u Podgorici pored kojeg je dvije godine smještena "kamionska" pijaca

Prema posljednjim podacima iz Centralnog registra privrednog subjekata (CRPS), članovi odbora direktora Plodova su Smailj Čunmuljaj, Vukota Stanišić, Predrag Anđušić, Asmir Pepić, dok je Slavka Maraš predsjednica Odbora.

Na sajtu Plodova, koji su osnovani 2004. godine, navodi se da se bave prikupljanjem podataka o zasijanim površinama i planiranim prinosima, na osnovu kojih se vrši procjena poljoprivrednih količina.

Rade i kalkulaciju proizvodne cijene za poljoprivredne kulture kao što su lubenica, paprika, paradajz, krastavac, kupus i krompir kako bi se lakše formirale otkupne cijena.

To preduzeće je vlasnik i nedovršenog Distributivnog centra na Tuškom putu u Podgorici pored kojeg je dvije godine smještena "kamionska" pijaca. Tokom sezone često su na meti kritika poljoprivrednih proizvođača koji tvrde da neće da otkupljuju njihove proizvode i tako im nanose štetu.

Plodovi rade i na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, kako bi se planirala proizvodnja u pogledu količina i vrsta povrtarskih kultura i na taj način omogućilo "da poljoprivredni proizvodi sa područja Crne Gore budu konkurentni na domaćem i na inostranom tržištu”.

U saradnji sa Savjetodavnom službom, Sekretarijatom za razvoj preduzetništva Glavnog grada i gradskim opštinama Tuzi i Golubovci organizuju seminare i predavanja.

Cilj Plodova je, navode na sajtu, da doprinesu legalizaciji prometa poljoprivrednih proizvoda da bi se izbjeglo posredovanje nakupaca i vanpijačna prodaja jer je poljoprivrednim proizvođačima omogućeno da tokom poljoprivredne sezone i otkupa mogu da prodaju robu i preko otkupnog centra u Matagužima uz zadovoljavajuće sanitarno–higijenske uslove.

Bonus video: