Vlada ispunjava želje Restisa

Zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje od naredne godine, što je za 30 odsto manje od prvobitnog iznosa
66 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 06:51h

Vlada je juče odlučila da uputi Skupštini anekse ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža kojima trenutno gazduje grčka Restis grupa preko kompanije Adriatik propertis.

Aneksom je period zakupa produžen sa 30 na 42 godine. Zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje od naredne godine, što je za 30 odsto manje od prvobitnog iznosa. Zakupac se ovim sporazumom obavezao da hotel bude otvoren najmanje osam mjeseci godišnje.

Prethodno je Skupština akcionara Budvanske rivijere, koja je vlasnik ovog kompleksa i u kojoj država ima većinski paket akcija, počekom godine odobrila smanjivanje zakupa.

Izmjena uslova zakupa uslijedila je nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na 2,6 miliona eura. Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona eura jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu.

Vlasnik kompanije Adriatic properties je of šor firma Aidvej investments limited sa britanskih Djevičanskih ostrva. U njenom bordu direktora sada su vlasnik Restis grupe Viktor Restis, koji je hapšen zbog optužbi za pronevjeru, dok je predsjednik borda njegov predstavnik za Crnu Goru Petros Statis, a izvršni direktor je njegov brat Teofanis Statis.

Ugovor o zakupu ovog kompleksa potpisan je sa Adriatik propertisom krajem 2006. godine kada je njime rukovodila kompanija Aman, koja posjeduje istoimeni hotelski brend, a Restis grupa se kao investitor uključila2009. Investitori su probiti više rokova za otvaranje kompleksa, ali im je Vlada to tolerisala.

Protiv Viktora Restisa u Grčkoj se vodi istraga zbog sumnji da je umiješan u pranje novca i pronevjeru u iznosu od 500 miliona eura posredstvom Frst finansijal banke (FFB) koja je bila u većinskom vlasništvu njegove porodice. Banka, koja ima svoju kćerku firmu u Crnoj Gori, ugašena je a zdravi dio aktive preuzeo je glavni grčki kreditor Nacionalna banka.

Vlada je, ipak, odlučila da udovolji zakupcima uprkos tome što je njen stručni tim, sastavljen od profesora Ekonomskog fakulteta, saopštio da se ne prihvate zahtjevi grčkog partnera.

Galerija

Bonus video: