Vlada može da zaduži građane do 671 milion

Neizmirene obaveze Fonda odnose se na ljekove, liječenje van Crne Gore i sistema javnog zdravstva, bolovanje, medicinski materijal...
89 pregleda 7 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Boris Pejović
Vlada CG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2014. 14:55h

Vlada se iduće godine može zadužiti 671 milion eura, umjesto prvobitno planiranih 635 miliona. Dodatnih 36 miliona planirano je za preuzimanje dugova Fonda za zdravstvo.

Grupa poslanika u ime vladajuće DPS-SDP koalicije amandmanom na Predlog zakonao budžetu za 2015. tražila je da izvršna vlast preuzeme taj dug. To je prihvatilo juče Ministarstvo finansija na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je razmotrio amandmane na budžet.

Neizmirene milionske obaveze odnose se na ljekove, liječenje van Crne Gore i sistema javnog zdravstva, bolovanje, medicinski potrošni materijal...

Poslanici vlasti su obrazložili da bi se preuzimanjem dugova otklonili rizici od nestašice ljekova i drugih medicinskih sredstava, od obustave isporuke roba i usluga, blokade računa zdravstvenih ustanova, a sve u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštitet građana.

Pomoćnik ministra finasija Nikola Vukićević kazao je da se Vlada tim pitanjem bavila na posljednjoj sjedici i da je odlučeno da se o tome napravi posebna analiza koja bi se završila do marta naredne godine. Ministarstvo je prihvatilo amandmane DPS-a da tužilaštvo dobije 150 hiljada (novac je potreban zbog formiranja specijalnog tužilatva), da se Fondu rada obezbijedi dodatni milion za isplatu otpremnina, Državnoj izbornoj komisiji 120.000 za formiranje stručne službe, 50 hiljada za rješavanje pitanja deponije na Žabljaku, 250 hiljada za izgradnju zgrade opštine Petnjica i 400 hiljada za izgradnju žičare od Kotora do Cetinja.

Sastavni dio predloga zakona je amandman Damira Šehovića (SDP) da se za Radio-difuzni servis obezbijedi 100.000 eura da bi se zaokružila finansijska konstrukcija projekta igranog televizijskog programa povodom obilježavanja jubileja stogodišnjiice Prvog svjetskog rata.

Ministarstvo finansija nije prihvatilo nijedan amandan koji je došao od opozicije. Vladajuća većina u odboru nije bila voljna da prihvati predlog Aleksandra Damjanovića (SNP) da odbor svojim amandmanom obaveže Vladu da 2015. preuzme neizmirene obaveze opština po osnovu poreza i doprinosa. Poreski dug opština u novembra je bio 68,8 miliona.

Uz to, odbijen je i predlog Damjanovića da odbor, kao svoj usvoji amandman, kojim bi se 5,43 miliona iz budžetske rezerve za narednu godinu usmjerilo na stavku subvencija. Tim novcem bi se izmirile zakonske obaveze zaposlenima u KAP-u i Rudnicima Boksita, a što je predviđeno ranijim zaključcima Skupštine.

Nije prihvaćeno ni da se nalože Vladi da sačini analizu potraživanja zaposlenih u fabrici “Radoje Dakić” kako bi preduzela mjere da im pomogne. Oko 1.600 dakićevaca za zaostale plate i kamate potražuje preko 50 miliona.

Zakočeni krizni porez i igre na sreću

Odbor se nije izjasnio o predlogu zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koji je u proceduri od ljetos, a kojim je DPS predložio da se zadrži stopa kriznog poreza od 15 odsto na plate iznad prosječne neto zarade od oko 480 eura i da se uvede porez od 15 odsto na dobitke od igara na sreću. DPS je uložio amandman da se krizni porez na plate smanji na 13 odsto (što je zahtjev Vlade), ali je i Damjanović djelovao amandmanski da se ne oporezuju igre na sreću.

Smatra da se nijesu stvoreni uslovi za realno oporezovanje obima igara na sreću i da je postojeći zakon o igrama na sreću diskriminacija među priređivačima. Šehović je podržao Damjanovića, nakon čega je Milorad Vuletić (DPS) tražio da se odloži izjašnjenje radi dodatnih konsultacija u DPS -u. Tim pitanjem bi trebalo danas da se bave zato što se predlog zakona mora usvojiti kako bi se od 1. januara nastavilo dalje ubiranje kriznog poreza na plate.

Bonus video: