Vlada nakon tri mjeseca promijenila mišljenje: Zbog aviona traže rebalans

Iz Ministarstva finansija kažu da je zbog izbora neizvjesno kada će se konstituisati novi saziv Skupštine da bi razmatrao rebalans
3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.09.2016. 06:33h

Vlada je juče zaključkom obavezala Ministarstvo finansija da uradi rebalans budžeta, kako bi se obezbijedilo 2,6 miliona eura za kupovinu protivpožarnog aviona koji se prema ugovoru mora platiti u prvoj polovini decembra 2016.

Međutim, Ministarstvo je još početkom jula napravilo rebalans kako bi se obezbijedio nedostajući novac za isplate zarada, socijalnih naknada, kao i za potrebe Fonda PIO i Fonda zdravstva.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” je juče nezvanično saopšteno da oni mogu troškove za avion ubaciti u već postojeći predlog rebalansa, ali je problem što sadašnji saziv Skupštine prestaje da radi, pa nema ko da ga usvoji.

Rebalans je početkom jula poslat potpredsjedniku Vlade Vujici Lazoviću ali ga on već skoro tri mjeseca nije prosljeđivao Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi. Ministar finansija Raško Konjević tada je kazao da osobe koje su godinama bile odgovorne za javne finansije žele da izbjegnu raspravu o njihovom stanju.

Lazović je kasnije kazao da rebalans nije potreban jer se 100 miliona eura, koji zbog kašnjenja radova nijesu potrešeni za gradnju autoputa, može preusmjeriti za socijalna davanja. Konjević je odgovorio da je to nezakonito i da se zbog toga dobija poziv od državnog tužilaštva.

Iz Ministarstva je “Vijestima” saopšteno da je zbog izbora neizvjesno kada će se konstutuisati novi saziv Skupštine da bi razmatrao rebalans, kao i da će oni koji drže rebalans u fioci već tri mjeseca biti odgovorni ako do kraja godine ne bude novca za isplatu plata, socijalnih naknada...

Zaključkom je MUP obavezan da obazbijedi naplatu od osiguranja za prethodni protivpožarni avion koji je u julu prošle godine pao u Skadarsko jezero. Od osiguranja bi trebalo da se naplati 2,5 miliona dolara, ili oko 2,2 miliona eura.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za reformu javne uprave do 2020. godine. Za reformu javne uprave biće potrebno 8,88 miliona eura.

Bonus video: