Vlada nas i kod Kredit Svis banke zadužila 80 miliona eura

Kredit će se uzeti na deset godina pod uslovom da se prva tranša od 50 miliona eura otplaćuje u četiri rate u narednih pet godina sa jednom godinom grejs perioda, dok bi druga tranša kredita bila otplaćena u punom iznosu desete godine otplate
249 pregleda 67 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2017. 19:07h

Vlada je odlučila da se zaduži kod londonske podružnice Kredit Svis banke 80 miliona eura. Isplata novca biće u dvije tranše od kojih je prva 30 miliona, a druga 50 miliona. Zalog za taj aranžman biće državno zlato od 38.477 unci koje je već bilo u toj banci kao zalog za ranije kredite.

Kredit će se uzeti na deset godina pod uslovom da se prva tranša od 50 miliona eura otplaćuje u četiri rate u narednih pet godina sa jednom godinom grejs perioda, dok bi druga tranša kredita bila otplaćena u punom iznosu desete godine otplate.

"Kamatna stopa na navedeni aranžman iznosi tromjesečni Euribor i 3,9 odsto margina, a naknada za obradu kredita je 0,75 odsto. Ako vrijednost postojeće zaloge zlata, bilo koji radni dan, padne ispod 31 milion eura, zajmoprimac će deponovati na račun obezbjeđenja novac u eurima tako da tog poslovnog dana ukupna vrijednost zlata i kolaterala u novcu, odmah nakon pomenutog depozita, pređu iznos od 32 miliona eura, ali da budu manji ili jednaki iznosu od 33 miliona eura", navodi se u informaciji o uslovima zaduženja.

U skladu sa nacrtom ugovora o zalozi računa Vlada se slaže da založi i preda u zalogu svoj cjelokupan kolateral kod švajcarske Kredit Svis banke u korist Kredit Svis London.

"U bilo kojem trenutku nakon nastupanja slučaja neizvršenja obaveze, Kredit Svis London imaće pravo da uzme državinu nad zlatom ili da zatraži od švajcarske Kredit Svis da likvidira kolateral u cjelosti ili djelimično (kako odluči po svom isključivom nahođenju),“ navodi se u ingormaciji

Vlada i Kredit Svis su u toku 2009. godine, zaključili dva kreditna aranžmana od 91 milion eura od čega je oko 21 milion eura bilo obezbijeđeno zlatom, dok je 70 miliona eura bilo kroz kreditni aranžman.

Ti krediti su otplaćeni u 2014. godini, kroz novi kreditni aranžman kojim je obezbijeđeno 150 miliona eura, od čega je oko 52 miliona eura bilo iskorišćeno za refinansiranje postojećeg aranžmana sa Credit Suisse bankom, dok je ostatak iskorišćen za potrebe finansiranja budžeta. Taj kredit je podijeljen na dva dijela, obezbjeđeni dio u iznosu od 30 miliona eura i neobezbjeđeni dio u iznosu od 120 miliona eura. Aranžman pokriven zlatom iznosi 30 miliona eura i on dospjeva na naplatu dana 11. aprila 2017. godine, kada dospjeva i zadnja rata neobezbjeđenog dijela kredita.

Vlada se u ovoj godini do sada zadužila 65 miliona eura kod domaćih banaka. Budžetu ove godine nedostaje 450 miliona eura za servisiranje svih obaveza

Bonus video: