Vlada nastavila sjednicu u 18 sati, jedina tema KAP

Vlada je zadužila resorna ministarstva da u najkraćem mogućem roku definišu sve aspekte u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženja postojeće situacije, naveli su iz izvršne vlasti
20 komentar(a)
Vlada, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.06.2013. 17:53h

Vlada Crne Gore je večeras u 18 sati nastavila današnju sjednicu, a jedina tema je Kombinat aluminijuma (KAP), odnosno, situacija nastala nakon što je uprava odbila da vraća struju ukradenu od evropske interkonekcije, saznaju "Vijesti".

"Tim povodom zadužena su resorna ministarstva da, svako u dijelu svojih nadležnosti, u najkraćem mogućem roku, definišu sve aspekte u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženja postojeće situacije", naveli su iz Vlade.

Vlada bi trebalo da riješi i problem snabdijevanja KAP-a električnom energijom, nakon što je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) našao tehničko rješenje da se taj problem, kako je kazao ministar ekonomije Vladimir Kavarić, kratkoročno premosti. Iz CGES-a je saopšteno da je KAP dobio novi rok, do petka u podne, da nađe novog snabdjevača električne energije ili će u ponedjeljak u 15 sati biti isključen iz sistema.

CGES je danas počeo da vraća električnu energiju koju je za potrebe KAP-a neovlašćeno povučena iz evropskog sistema od 1. aprila do 23. maja, potvrđeno je "Vijestima" iz uprave CGES-a. "Vijesti saznaju i da će se to regulisati kroz višestruku kompenzaciju u kojoj će učestvovati država, Montenegrobonus i KAP.

Kavarić je ranije danas saopštio da je CGES našao tehničko rješenje da problem premosti kratkoročno, "imajući u vidu urgentnost situacije".

Kavarić: CGES našao kratkoročno rješenje za KAP >>>

„Kratkoročno rješenje znači da je obezbijeđena struja za KAP i koliko god puta me budete pitali ja mogu da ponovim ono što sam rekao tri puta“, rekao je Kavarić odgovarajući nekoliko puta na pitanje novinara ko će platiti struju za KAP.

On je, nakon potpisivanju Protokola o saradnji sa predstavnicima Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, naveo da CGES u ovom trenutku premošćava, odnosno traži izlaz iz situacije da ne bi došlo do interventnog gašenja KAP-a.

Kavarić nije mogao da odgovori na pitanje da li će cetinjski Montenego Bonus dati novac EPCG za nabavku struje, jer je to, kako je objasnio, jedan od mogućih pristupa.

KAP je od 1. oktobra prošle godine do 31. decembra strujom snabdijevao cetinjski Montenegro Bonus, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona EUR. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike. EPCG je do 22. februara isporučivala struju, a nakon toga električna energija je KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije.

Bonus video: