Vlada ne da pare dakićevcima, ne pomažu ni presude iz Strazbura

“Postavlja se pitanje da li većinski vlasnik utiče na Ustavni sud u pokušaju da sačuva svoj budžet, a na štetu prava radnika koji već 12 godina čekaju”, kazao “Vijestima” advokat Dragan Prelević
1293 pregleda 1 komentar(a)
Na svoj novac čekaju već 12 godina: Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Boris Pejović
Na svoj novac čekaju već 12 godina: Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.12.2018. 21:14h

Vlada je predložila Ustavnom sudu da “odbije kao neosnovane ustavne žalbe” koje su najvišoj sudskoj instanci podnijeli advokat Dragan Prelević, u ime 339 bivših radnika “Radoja Dakića” u stečaju i Advokatsko ortačko društvo “Ćupić” u ime 152 bivša radnika istog preduzeća.

Taj predlog Vlada je Ustavnom sudu dostavila u odgovoru na ustavne žalbe, a nakon što je Ministarstvo finansija ispitalo njihove navode i pribavilo izjašnjenja i mišljenja Ministarstva ekonomije, zaštitnika imovinsko pravnih interesa i Privrednog suda.

Ustavni sud je prekršio rok za postupanje po žalbama, jer je to trebalo da uradi najkasnije do kraja avgusta ove godine. Poslije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, donijete u korist pet bivših radnika, krajem 2016, odnosno, početkom 2017. godine, advokati su u ime 491 radnika, koji potražuju neisplaćenih oko 70 mjesečnih zarada i kamate, tražili da se evropska presuda unese u naš pravni sistem, a država obešteti i preostale bivše radnike, u skladu sa Ustavom i evropskim konvencijama.

“Vlada je većinski vlasnik ‘Radoja Dakića’ koji je dužan za plate i druga primanja preko 50 miliona eura za više od 1.800 svojih radnika. Odgovornost države kao većinskog vlasnika da isplati obaveze prema zaposlenima izričito je utvrđena u više odluka Evropskog suda”, izjavio je “Vijestima” advokat Dragan Prelević. On je kazao da se u ovom slučaju država kao većinski vlasnik na svaki način bori da ne izmiri svoje obaveze.

“Dozvolili su čak i stečaj iako je “Radoje Dakić” imao ogromnu imovinu koju je Vlada mogla da preuzme i valorizuje i time olakša isplatu prema radnicima. Posebno zabrinjava da je Ustavni sud još u avgustu prekršio rok od 18 mjeseci za postupanje po ustavnoj žalbi radnika. Postavlja se pitanje da li većinski vlasnik utiče na Ustavni sud u pokušaju da sačuva svoj budžet a na štetu prava radnika koji već 12 godina čekaju na naplatu izvršnih presuda”, zaključio je Prelević.

Presuda u korist dakićevaca, pred domaćim sudovima, pravosnažna je i izvršna još od 14. aprila 2006. godine.

Advokat Branislav Ćupić potvrdio je da ovih dana prikuplja prijave klijenata za novu predstavku Evropskom sudu u Strazburu, jer planiraju da ga upoznaju sa nepostupanjem Ustavnog suda po njihovim žalbama u predviđenom zakonskom roku od 18 mjeseci.

I desetu po redu Novu godinu čekaju pred zgradom Vlade

Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević saopštio je “Vijestima” da je “Vlada obmanula Ustavni sud”, da je “ovo što radi atak na vladavinu prava”, te da će bivši radnici, u znak protesta i desetu Novu godinu dočekati pred zgradom izvršne vlasti.

“Radi se o direktnom pritisku i uticaju izvršne vlasti na sudsku vlast koja je profesionalna grana vlasti, a ne politička kao što su to izvršna i zakonodavna vlast. Vlada daje pogrešno pravno tumačenje. Ovo je atak na vladavinu prava i zajemčana ljudska prava garantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama”, tvrdi Vukčević.

On dodaje da se Vlada oslanja na mišljenja Ministarstva ekonomije, zaštitnika imovinsko-pravnih interesa i Privrednog suda, a ne oslanja se na mišljenja ombudsmana, Ministarstva pravde i odluku Evropskog suda u Strazburu.

“Vlada ponovo obmanjuje javnost i Ustavni sud da su 2011. date konkretne ponude koje su odbijene kao nedovoljne jer nijesu dostigle ukupan iznos potraživanja te u tom smislu izvršenje presude ne zavisi od spremnosti državnih organa, već od uslova koje diktira tržište nekretnina. Naša presuda je za neisplaćene zarade i one se u međunarodnim konvencijama o platama tretiraju kao dugovanja prvog reda koja se moraju isplatiti prije utvrđivanja stečajne mase”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: