Vlada: Ne možemo više uticati na cijene goriva

U Vladi smatraju da je u interesu cijelog društva da cijene goriva budu manje jer se tako budžet lakše puni
0 komentar(a)
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2012. 17:21h

Iz Vlade Crne Gore „Vijestima“ je saopšteno da su uradili sve što su mogli da utiču na cijene goriva, ali da smanjivanje akciza nije dobra ideja.

„Crna Gora svoju akciznu politiku u 2012. godini vodi u pravcu postepenog usaglašavanja sa EU standardima, u sklopu čega se vodi računa o stabilnosti prihoda i stabilnosti legalnog tržišta. Stoga, snižavanje akciza ima direktan negativan efekat po budžetsku likvidnost, pri čemu nema uticaja na opšti negativni trend u eurozoni i regionu”, stoji u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

U Vladi smatraju da je u interesu cijelog društva da cijene goriva budu manje jer se tako budžet lakše puni.

"Akcize na gorivo su fiksne i, generalno govoreći, državi, potrošačima i cjelokupnom crnogorskom društvu više odgovara da je cijena goriva niža, jer ima više prometa i budžet se tako više puni", ocijenili su iz Vlade.

Akciza, kako se dodaje, čini veliki dio cijene goriva, međutim ona ima višestruki značaj za ekonomiju. Prihodi od akciza se koriste za finansiranje plata, penzija, socijalnih davanja i drugih javnih rashoda i predstavljaju značajan i stabilan budžetski priliv koji doprinosi redovnosti i likvidnosti budžeta.

"Između ostalog, osnov za ovakav pristup oporezivanja goriva je i to što upotreba ovih proizvoda ima negativne ekološke efekte, koji koštaju cijelo društvo", saopštili su iz Vlade.

Nemaju uticaj

Ponovili su da Crna Gora ne može da utiče na cijene nafte na svjetskim berzama, jer nema sopstveni izvor nafte i naftnih derivata, pa i cijena goriva zavisi, u najvećoj mjeri, od berzanske cijene i valutnog odnosa eura i dolara.

"Vlada preduzima aktivnosti kako bi se, u maksimalno mogućoj mjeri, minimizovao negativan efekat koji povećanje cijena nafte i naftnih derivata ima po građane i privredu. Između ostalog, u maju 2011, Ministarstvo finansija je donijelo dva pravilnika koji su omogućili povraćaj dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, u iznosu od 20 centi po litru eurodizela, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije. Ovo označava Vladin doprinos da ne dođe do opšteg porasta cijena i smanjenja konkurentnosti crnogorske privrede", stoji u saopštenju.

Podsjećaju i da je nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama smanjena akciza na dizel gorivo u iznosu od 2 centa po litru eurodizela, „kao vid anti-inflatornog djelovanja, imajući u vidu da svako povećanje cijena ugrožava standard građana i utiče na smanjenje potrošnje, što umanjuje državne fiskalne prihode”.

Bonus video: