Vlada ne odustaje od prodaje pasoša

Poseban program ulaganja obuhvata upravljanje, način i uslove za izbor investitora i implementaciju programa, analizu i procjenu finansijskih efekata, izradu i implementaciju marketing strategije, kao i druge aktivnosti određene projektnim zadatkom
63 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2016. 14:13h

Vlada je odlučila da izabere ponuđača koji će napraviti poseban program ulaganja na osnovu kojeg neko može dobiti crnogorsko, takozvano ekonomsko državljanstvo.

“Posebnim programom ulaganja smatra se program po osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, a na osnovu ulaganja u privrednu djelatnost kojim će se doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore, nekretnine i/ili uplate sredstava na poseban račun budžeta Crne Gore”, navedeno je u Odluci o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom.

Odluku je Vlada usvojila na sjednici krajem jula.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja kad će poziv za izbor ponuđača biti raspisan i kada je planirano da se taj proces završi.

Za organizovanje i sprovođenje postupka za izbor ponuđača, kako je navedeno u Odluci, biće nadležna komisija koju predlažu organi državne uprave nadležni za poslove ekonomije, finansija, održivog razvoja i turizma i unutrašnjih i vanjskih poslova.

Poseban program ulaganja obuhvata upravljanje, način i uslove za izbor investitora i implementaciju programa, analizu i procjenu finansijskih efekata, izradu i implementaciju marketing strategije, kao i druge aktivnosti određene projektnim zadatkom.

Predviđeno je da ponuđači uplaćuju depozit, odnosno dostavljaju bankarsku garanciju ponude, u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

Program ekonomskog državljanstva Vlada priprema od sredine prošle godine, kako bi, kako su ranije kazali iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, privukli investitore koji bi uložili novac, prije svega u sjeverni region.

Vlada je 2010. pokrenula program ekonomskog državljanstva kojim je predvidjela da pasoš ponudi svima koji investiraju najmanje pola miliona eura od kojih bi se dio uplatio direktno u budžet. Od toga je odustala na zahtjev Evropske unije.

U maju ove godine usvojen je podzakonski akt o ekonomskom državljantvu, koji, kako je tada kazao premijer Milo Đukanović, je uvod u novi pravilnik i još jedna od mogućnosti pospješivanja ekonomskog rasta.

Posljednjih godina na predloge bivšeg i sadašnjeg predsjednika Vlade Igora Lukšića i Mila Đukanovića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši, od kojih neki i kontroverznim osobama, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Kao počasni građani Crne Gore, pasoše su dobili bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fodova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Bonus video: