Vlada nije uspjela da uzme Buljaricu

Opština Budva, kada je na njenom čelu bio gradonačelnik Srđa Popović (DPS), bila je, uoči ljeta, predložila odluku da se pet i po miliona kvadrata zemlje u uvali Buljarica prepišu Vladi, ali je odluka nakon oštrog protivljena tadašnje opocizije, i sukoba unutar lokalnog DPS povučena sa skupštinskog zasjedanja
23 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2017. 20:10h

Budvanski katastar odbio je kao neosnovan zahtjev Uprave za imovinu da se prava korišćenja nad zemljištem u Buljarici sa Opštine Budva prenese na Vladu.

Zahtjev je Uprava podnijela pozivajući se na zaključke Vlade od 28. aprila prošle godine.

U rješenju o odbijanju zahtjeva, koji je Područna jedinica Uprave za nekretnine donijela 11. janura, navodi se da nije dostavljena potrebna dokumentacija, odnosno saglasnost Opštine Budva.

„Postupajući po podnesenom zahtjevu, obavijestili smo Upravu za imovinu da je u smislu citiranog člana, kojim je propisano da ukoliko je određena nepokretnost kojom raspolaže opština potrebna za ostvarivanje javnog interesa Crne Gore, Opština je dužna da na zahtjev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori bez naknade. Propisano da se upis vrši, između ostalog na osnovu odluke nadležnih organa, a potrebno je dostaviti odluku Opštine Budva o vraćanju na raspolaganje predmetne nepokretnosti. Kako nam nije dostavljena odluka Opštine Budva, zahtjev je ocijenjen kao neosnovan“, navedeno je u rješenju kojeg je potpisao načelnik bidvanskog katastra Marko Bulatović, a u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Opština Budva, kada je na njenom čelu bio gradonačelnik Srđa Popović (DPS), bila je, uoči ljeta, predložila odluku da se pet i po miliona kvadrata zemlje u uvali Buljarica prepišu Vladi, ali je odluka nakon oštrog protivljena tadašnje opocizije, i sukoba unutar lokalnog DPS povučena sa skupštinskog zasjedanja.

Budvanske Demokrate tada su najavila veliko okupljanje ispred zgrade gdje se održavala sjednica lokalnog parlamenta, ukoliko se odluka uvrsti u dnevni red.

Popović je tada “skinuo“ odluku sa dnevnog reda, te najavio da će biti organizovane tribine ali od toga nije bilo ništa.

Javni poziv za valorizaciju lokacije Buljarice, kroz kupovinu i zakup zemljišta i dijela akvatorijuma Vlada je raspisala 12. maja.

Jedina pristigla ponuda - kompanije CDC International Corporation, čiji je pravni zastupnik i direktor Khalil Boutros Al Sholy, a u čije ime po notarski ovjerenom punomoćju, ponudu predala Maja Đurović iz Podgorice, u cent se poklapa sa najmanjom traženom početnom cijenom za prodaju, odnosno zakup zemljišta u netaknutoj uvali i njenom zaleđu.

U Izvještaj o rezultatima međunarodnog tendera za valorizaciju Buljarice, koji je Tenderska komisija usvojila krajem septembra, navodi se i da je kompanija CDCIC ponudila zakupninu od 2,06 eura po kvadratu godišnje za dio obale u zoni morskog dobra i 1,77 eura po kvadratu akvatorijuma godišnje, kao i da je njena ponuda ispravna.

Pravni zastupnik Tenderske komisije advokat Nikola Martinović ranije je preporučio komisiji da zatraži dodatnu dokumentaciju ili da odbaci ponudu.

On je u izvještaju o pregledu dokumentacije ponude konstatovao da je ponuđač dao ponudu po uslovima koje je sam postavio i zahtjevima koji nijesu bili dio tenderske procedure, da su oba ugovora značajno izmijenjena i nijesu data u elektronskom obliku, te da garancija ponude ne odgovara garanciji iz tenderske procedure.

Porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića se povezuje sa ovim poslom. Njegova Vlada je “pronašla” investitora, plan je radio RZUP njegovog brata Aca, dok se ispred investitora pojavljivala njihova sestra Ana Đukanović.

Bonus video: