Vlada nudi Institut po cijelni iz 1995. godine

U poslovnim izvještajima revizori godinama upozoravaju da nije rađena nova procjena vrijednosti imovine kompanije iz Igala
15 komentar(a)
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.03.2015. 21:10h

Vlada je prodaju Instituta „Dr Simo Milošević“ zasnovala na procjeni vrijednosti kompanije koja je stara 20 godina i kao takva nije relevantna, što dovoljno govori o neozbiljnosti u privatizaciji ovog preduzeća. Vlada preduzeće bukvalno namjerava da pokloni konzorcijumu International Wellness Group Limited iz Velike Britanije, pokazuje analiza koju je napravio Istraživački centar MANS-a.

Istraživački centar MANS-a je u martu prošle godine zatražio od Savjeta za privatizaciju izvještaj o procjeni vrijednosti Instituta u Igalu, kako bi utvrdio na bazi kojih podataka se priprema prodaja državnog paketa akcija.

Savjet je ovaj zahtjev proslijedio Ministarstvu ekonomije, koje im je dostavilo izvještaj o procjeni kapitala iz jula 1995. godine.

Vlada preduzeće bukvalno namjerava da pokloni konzorcijumu iz Velike Britanije

To, kako navode iz MANS-a, pokazuje da je privatizacija Instituta pripremana na bazi zastarjelih podataka, iako bi realna tržišna procjena vrijednost kompanije trebalo da bude jedan od osnovnih parametara prilikom privatizacije.

Da je tržišna vrijednost kompanije sporna, pokazuju i njeni finansijski izvještaji, na koje revizori godinama daju mišljenje s rezervom, naglašavajući da ne mogu da izraze stav prema vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme jer je njihova tržišna procjena rađena 1995. godine.

U finansijskom izvještaju iz 2012. godine vrijednost zemljišta Instituta prikazana je na 24 miliona eura, a građevinskih objekata na 40 miliona eura, što je ukupno 64 miliona. Revizorski izvještaj za 2013. godinu još nije objavljen.

Institut posjeduje oko 200 hiljada kvadrata zemljišta i 86 hiljada kvadrata objekata

Institut posjeduje oko 200 hiljada kvadrata zemljišta i 86 hiljada kvadrata objekata, pa prema izvještaju kvadrat zemljišta vrijedi 120, a objekata 465 eura. U MANS-u smatraju da je to ispod svake trenutne tržišne vrijednosti nekretnina na crnogorskom primorju.

Iz Savjeta za privatizaciju prošle sedmice je saopšteno da je konzorcijum International Wellness Group Limited, ispunio tenderske uslove za kupovinu 56,4 odsto državnog kapitala za koje je ponudio 10 miliona eura.

MANS smatra da je zbog niza propusta u privatizaciji Instituta , te činjenice da javnost uopšte nije upoznata sa osnovnim elementima ponude britanskog konzorcijuma, potrebno najhitnije zaustaviti prodaju državnog paketa akcija kako se i ova privatizacija ne bi pretvorila u jednu u nizu pogubnih privatizacija po državni interes. Od 2008. objavljena su četiri javna poziva za prodaju državnog paketa akcija u Institutu.

Otvaranje ponuda na tenderu propalom 2008.

MANS je ovu analizu uradio uz podršku Evropske unije u sklopu projekta "Nulta tolerancija na korupciju".

Stavovi iznijeti u ovoj publikaciji se ne mogu smatrati stavovima EU.

Savjet krije dokumenta, a poziva se na bezbjednost

Savjet za privatizaciju krije kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na tender za prodaju državnih akcija u Institutu. Proglasio je tajnom sve podatke koje je MANS tražio u vezi sa ovom privatizacijom. U odgovoru se navodi da se tražene informacije tiču "bezbjednosti, odbrane, spoljne, monetarne i ekonomske politike Crne Gore".

Do sada je zvanično najavljeno da je investitor ponudio cijenu od 10 miliona za akcije i minimalna ulaganja od 50 miliona eura, uključujući medicinsku opremu, te rekonstrukciju objekata i vile Galeb, dok bi dalja ulaganja zavisila od izrade studije izvodljivosti i usvajanja planskih dokumenata.

Međutim, precizni podaci i ključna pitanja, poput garancija za investicioni program, pitanje socijalnog programa, te same reference konzorcijuma iz Velike Britanije, nijesu poznate.

Bonus video: