Vlada nudi obveznice građanima i privredi

Ko ima višak novca može kupiti od narednog mjeseca državne obveznice
1409 pregleda 2 komentar(a)
Obveznice za manjak u državnoj kasi: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Obveznice za manjak u državnoj kasi: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković

Građani i privrednici koji imaju višak novca imaće mogućnost da od narednog mjeseca kupuju državne obveznice i na taj način dodatno zarade, dok će kamatna stopa po kojoj će Ministarstvo finansija emitovati te hartije od vrijednosti biti u rasponu od 2,75 pa do 3,75 odsto. Ministarstvo će novac od kupovine državnih obveznica na domaćem tržištu koristiti za popunjavanje manjka u državoj kasi.

Ovu mogućnost je najavio ministar finansija Darko Radunović u novogodišnjem intervjuu “Vijestma” kada je izjavio da samo banke ne treba da budu opcija za zaduženja države. “Iskustvo sa uspješnom emisijom euroobveznica upućuje nas na mogućnost da emitujemo i obveznice za domaća fizička i pravna lica, sa više ročnih opcija i sa obostrano povoljnom kamatom. Time bismo aktivirali sadašnji pasivni kapital koji nije u ekonomskim tokovima. S druge strane, uveli bismo novi finansijski instrument na domaće tržište hartija od vrijednosti. Ova mogućnost je saglasna sa strategijom upravljanja javnim dugom i mi ćemo joj posvetiti punu analitičku pažnju u narednom periodu”, izajavio je Radunović.

Obveznice na domaćem tržištu biće emitovane na period od pet do sedam godina sa otplatom glavnice na kraju perioda, dok će se kamata otplaćivati polugodišnje ili godišnje. Obveznice će biti dostupne i svim zainteresovanim stranim fizičkim i pravnim licima, kao i bankama.

“Imajući u vidu da će iznos obveznice biti hiljadu eura, mišljenja smo da će pomenuta emisija značajnije zainteresovati i fizička lica koja sve više i više uzimaju učešća u ovim transakcijama. U pogledu iznosa sredstava koje će se plasirati sa različitim periodom otplate za sedmogodišnju obveznicu biće emitovan iznos između 30 i 50 miliona eura, dok će iznos od 100 do 140 miliona eura, biti emitovan na period od pet godina. Neka očekivana cijena sedmogodišnje obveznice biće definisana u rasponu od 3,25 odsto do 3,75 odsto, dok bi za petogodišnju obveznicu, ta cijena bila utvrđena u rasponu od 2,75 odsto do 3,25 odsto. Konačna kamata obveznica biće utvrđena kao fiksna prije izdavanja obveznice u skladu sa kretanjem cijena na međunarodnom tržištu”, saopšteno jei z Ministarstva finansija.

Početna izdanja obveznica biće realizovana tokom aprila mjeseca, a postojaće mogućnost da se realizuje kroz više emisija tokom godine dok se ne prikupi planirana suma novca.

Ministarstvo finansija vjeruje da postoji dovoljan prostor da se kroz ove transakcije obezbijedi potrebni novac jer domaće tržište u ovom dijelu nije značajnije korišćeno. “Biće omogućeno da se sa obveznicama trguje na sekundarnom tržištu, što će unaprijediti i samo tržište kapitala. Bez obzira na trenutnu cijenu obveznice na tržištu, imaocu obveznice biće na dan njenog dospijeća vraćen ukupan iznos glavnice. Eventualno kretanje cijena na sekundarnom tržištu neće uticati na vrijednost obveznice, kada dođe vrijeme otplate njene glavnice, čime će i sami kupci biti zaštićeni, i ne postoji mogućnost gubitka uloga”, objasnili su iz Ministarstva.

Bonus video: