Vlada Opštini Nikšić odobrila kreditno zaduženje od 5,5 miliona

0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.07.2015. 19:39h

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost Opštini Nikšić na kreditno zaduženje za refinansiranje dugova od 5,5 miliona eura, uz nižu kamatnu stopu, čime će se, kako je saopšteno, značajno smanjiti troškovi finansiranja.

U cilju racionalizacije rashoda, Opština Nikšić planira da milion eura iskoristi za program sporazumnog prestanka radnog odnosa za blizu 100 zaposlenih, uz isplatu otpremnina, čime će se obezbijediti ušteda kod bruto zarada u mjesečnom iznosu od oko 73,5 hiljada eura.

"U diskusiji je posebno istaknuta činjenica da za ovaj kreditni aranžman nije potrebna državna garancija", saopšteno je iz Vlade nakon sjednice na kojoj je razmotrena i prihvaćena Informacija o refinansiranju postojećih dugova Opštine Nikšić prema komercijalnim bankama i rješavanju pitanja racionalizacije broja zaposlenih u organima i službama lokalne uprave, kao i javnim ustanovama, privrednim društvima i javnim preduzećima čiji je osnivač Opština.

Kako je navedeno u Informaciji, Opština Nikšić se u prethodnom periodu zadužila za više dugoročnih kredita kod komercijalnih banaka koje planira da novim navedenim zaduženjem refinansira.

Opština se kod Hypo Alpe Adria banke 6. decembra 2010. zadužila na iznos od 2,97 miliona eura, uz kamatnu stopu od osam odsto plus 3M Euribor. Kod te banke Opština se 29. decembra iste godine zadužila na još milion eura, uz istu kamatnu stopu.

Kod Hypo Alpe Adria banke Opština Nikšić je 12. juna 2009, uzela kredit od 500 hiljada eura, uz kamatnu stopu 8,5 odsto plus 3M Euribor.

Opština je od Erste banke 18. februara 2011, uzela kredit od dva miliona eura, uz kamatnu stopu od osam odsto plus 6M Euribor, a 28. decembra 2010. kod NLB Montenegro banke 2,5 miliona, uz kamatnu stopu osam odsto plus 6M Euribor.

Kod Komercijalne banke Budva, Opština se 16. marta 2011, zadužila na iznos od milion eura uz kamatnu stopu od 8,5 odsto i kod Prve banke 27. februara ove godine na 250 hiljada eura, uz kamatnu stopu osam odsto.

Opština je uzela i dva kratkoročna kredita i to kod Erste banke 26. decembra prošlle godine na iznos od 300 hiljada EUR, uz kamatnu stopu od 6,25 odsto i još toliko kod Hipotekarne banke 22. januara ove godine uz kamatnu stopu od sedam odsto.

Stanje duga po glavnici Opštine Nikšić po osnovu navedenih kredita kod komercijalnih banka iz prethodnog perioda, povučenih u ukupnom iznosu od 10,82 miliona eura, 30. juna ove godine iznosi oko 4,4 miliona eura, što će sa obračunatim kamatama i troškovima prijevremene otplate iznositi oko 4,5 miliona eura.

Ukupan mjesečni anuitet za otplatu gore navedenih kredita u ovom trenutku iznosi oko 269 hiljada eura.

"Novim kreditim zaduženjem od 5,5 miliona eura, obezbijedilo bi se smanjenje mjesečnih anuiteta, kroz smanjenje efektivne kamatne stope, na način što bi komercijalne kredite Opština Nikšić refinansirala, tako da bi mjesečne obaveze po anuitetima za novoodobreni kredit bile u iznosima od oko 102 hiljade eura, što je oko 165 hiljada eura manje nego po postojećim ugovorima", navodi se u Informaciji.

Rok vraćanja kredita je pet godina, grejs period tri mjeseca i kamatna stopa 4,5 odsto na godišnjem nivou, što je značajno manje u odnosu na postojeće kamatne stope.

Bonus video: