Vlada planira da povećava doprinose za zdravstveno osiguranje

Vlada očekuje da bi od ovoga na godišnjem nivou trebalo prihodovati pet miliona eura, odnosno za taj iznos će biti povećan budžet za zdravstvo
94 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.12.2014. 21:35h

Vlada je usvojila predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se povećava doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 3,8 na 4,3 odsto od bruto zarade.

To na prosječnu bruto zaradu od 710 eura iznosi 3,55 eura i poslodavac ne bi smio za toliko da smanji neto zaradu radniku, već bi morao to da plati kao svoj trošak.

Vlada očekuje da bi od ovoga na godišnjem nivou trebalo prihodovati pet miliona eura, odnosno za taj iznos će biti povećan budžet za zdravstvo.

Ovim predlogom će samostalni preduzetnici, inostrani penzioneri, vjerski službenici i registrovani poljoprivrednici plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje po stopi od 12,8 odsto umjesto dosadašnjih 12,3 odsto. Time će se njihov prijavljeni prihod smanjiti za taj iznos.

Za 0,5 odsto povećana je i stopa doprinosa za nezaposlene i penzionere, koje u ime njih plaća Zavod za zapošljavanje i Fond PIO. Naknade za nezaposlene i penzije zbog toga neće biti smanjene.

Utvrđene su izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti kojim je povećana donja granica za utvrđivanje poreza na 0,25 do jedan odsto od tržišne vrijednosti nekretnine. Sada iznosi od 0,1 do 1 odsto. Ovaj porez utvrđuju opštine u okviru ovog raspona i predstavlja njen prihod.

Izmjenama zakona opštine će moći da povećaju stopu poreza za zemljište veće od 20 hiljada kvadrata koje se ne obrađuje, za stanove u kojima vlasnik nema prebivalište i za nelegalne objekte.

Prihvaćen je zahtjev građevinskih firmi da ne plaćaju ovaj porez na objekte koje nijesu prodali i koje u knjigama vode kao “zalihe gotovih proizvoda”.

Opštini Bar je odobreno da dio poreskog duga (1,1 od 2,83 miliona) plati imovinom. Usvojen je predlog izmjena Zakona o šumama.

Pušenje i buka i dalje ako plate

Predloženim izmjenama Zakona o taksama na pristup određenim uslugama do 2017. se produžava naplata taksi od jednog eura po kvadratu za ugostiteljske objekte u kojima je dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja.

Usvojen je i predlog izmjena Zakon o energetici kojim su u energente uvršteni i biogoriva, precizirane su odredbe za utvrđivanje gubitaka na mreži, nadležnosti inspekcija i povećani iznosi kazni za nepoštovanje zakona.

Bonus video: