Vlada pokušava ponovo da oporezuje dobitke od igara na sreću

Dokaz o iznosu uplate - tiket postoji samo kod kladionica i lutrijskih igara, ali ne i kod kazina i automat klubova. Zbog toga kod ova dva oblika igara na sreću on nije primjenljiv
82 pregleda 9 komentar(a)
Kockanje, Foto: Shutterstock
Kockanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2015. 20:02h

Ministarstvo finansija predlogom izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica želi da promijeni i član koji se odnosi na oporezivanje dobitaka igrača od igara na sreću u pokušaju da riješi jedan od problema zbog kojeg oporezivanje nije bilo moguće, iako je ovaj porez uveden 1. januara ove godine.

O ovim izmjenama raspravljaće se na sjutrašnjoj sjednici Vlade.

Predlogom se mijenja stav 2 u članu 37 gdje piše "Kod utvrđivanja oporezivog dohotka od igara na sreću troškovi se ne priznaju", to je značilo da se sa 15 odsto oporezuje cijeli isplaćeni iznos bez obzira na iznos uloga.

Sada predviđaju da ta rečenica glasi "Oporezivi dohodak od igara na sreću predstavlja razliku između ostvarenog dobitka i iznosa uplate na osnovu koje je ostvaren dobitak”, što znači da se oporezuje stvarni dobitak, odnosno razlika između uplate i isplate.

Iako u zakonu piše da se oporezuje cijeli iznos, naknadno je u pravilniku o preceduri za oporezivanje navedeno da je poreska osnovica razlika između uplate i isplate. Sada se ta razlika briše, i pravno bi bila moguća njegova primjena.

Vlada nije predložila izmjenu drugog spornog stava da se na ovaj način oporezuju dobici od svih igara. Dokaz o iznosu uplate - tiket postoji samo kod kladionica i lutrijskih igara, ali ne i kod kazina i automat klubova. Zbog toga kod ova dva oblika igara na sreću on nije primjenljiv.

Ostalo je i da priređivač obračunava porez i oduzima ga od isplate igraču. Udruženje priređivača Montenegro bet bilo je protiv ovakvog predloga navodeći da je u suprotnosti sa drugim zakonima i direktivama EU.

Bonus video: