Vlada pripremila budžet mimo usvojenih propisa: Troše više nego što je dozvoljeno

Smanjen deficit i javni dug u prošloj godini u odnosu na 2015. godinu, ali su i dalje iznad zakonom dozvoljenih limita
53 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2017. 20:21h

Ministarstvo finansija budžet za prošlu godinu je pripremilo suprotno važećim propisima jer je na samom startu planiralo da potroši više novca nego što je bilo dozvoljeno .

Dozvoljeni limit potrošnje za tu godinu prema Smjernicama makroekonomske politike (na osnovu kojih se priprema budžet) bio je 1.501,62 miliona eura, dok je budžetom taj limit potrošnje bio 1.672,39 miliona.

To je konstatovala Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaju o ocjeni kriterijuma fiskalne odgovornosti za 2016. godinu. Taj izvještaj sastavni je dio Godišnjeg izvještaja DRI za period od oktobra prošle do oktobra ove godine koji je juče objavljen.

Budžet za 2016. godinu je pripreman dok je njime rukovodio aktuelni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, dok je rebalans predložen kada je za ministra izabran Darko Radunović.

U pripremi budžeta ministarstvo je uračunalo dodatni trošak po osnovu Zakona o zaradama u javnom sektoru i Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su bile predviđe naknade za majke sa troje i više djece, a što nije bilo predviđeno prethodno usvojenim Smjernicama.

Smjernicama makrekonomske politike bilo je planirano da se za zarade potroši 390,99 miliona eura, da bi na kraja bilo potrošeno 43 miliona više. Za transfere za socijalnu zaštitu Smjernicama je bilo predviđeno 511,35 miliona, a na kraju je potrošeno 42,99 miliona više.

DRI je utvrdio da nije poštovan ni limit potrošnje za kapitalni budžet, jer je rebalansom umanjen kapitalni budžet sa 319,97 miliona na 100,84 miliona. To iz razloga što je za izgradnju autoputa bilo planirano da se potroši 246,54 miliona, a potrošeno je 32,55 miliona.

DRI je kostatovao da Ministarstvo nije svelo deficit i javni dug u zakonske okvire od tri, odnosno, 60 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP). Deficit je bio 3,42 odsto BDP -a, a javni dug 64,39 odsto BDP -a( 2,65 milijardi). Podaci pokazuju da su u odnosu na 2015. godinu deficit i javni dug smanjeni, ali su i dalje iznad zakonskog okvira.

DRI je od oktobra prošle do oktobra ove godine uradila 14 pojedinačnih finansijskih revizija i revizija pravilnosti. U izvršenim pojedinačnim finansijskim revizijama i revizijama pravilnosti dato je ukupno 270 preporuka i izrečeno 25 mišljenja (10 pozitivnih, 11 uslovnih i 4 negativna).

DRI je u izvještajnom periodu izvršio četiri revizije uspjeha, u kojima je dala četiri mišljenja i ukupno 100 preporuka.

Bonus video: