Vlada radnicima Boksita obećala platu do petka

Samostalni Sindikat najavio je generalni štrajk ukoliko im u srijedu poslodavac ne isplati julsku, a do 1. oktobra avgustovsku zaradu
0 komentar(a)
zgrada Boksita, Foto: Arhiva Vijesti
zgrada Boksita, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.09.2011. 20:28h

Radnici Rudnika boksita mogli bi do petka dobiti julsku, a do 30. septembra i avgustovsku platu, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović, nakon sastanka sa predstavnikom Vlade u Odboru direktora i savjetnikom premijera Predragom Stamatovićem.

"Stamatović nam je kazao da će julska plata biti do petka a da za avgustovsku traže neko alternativno rješenje kako bi ona bila isplaćena do 30. septembra. Za nas je ponuđeno rješenje prihvatljivo ali o eventualnom zamrzavanju najavljenog štrajka ili njegovom održavanju nećemo odlučiti nas četvorica već radnici i ostali povjerioci", kazao je Bojanović "Vijestima".

Samostalni Sindikat, koji je 17. septembra organizovao jednosatni štrajk upozorenja, najavio je za srijedu generalni štrajk ukoliko im poslodavac ne isplati do tada julsku a do 1. oktobra avgustovsku zaradu.

"Vidjećemo da li će radnici odlučiti da najavljeni štrajk zamrznu i pričekaju ova dva dana do kada bi trebalo da bude isplaćena julska zarada, ili će odlučiti da stupe u štrajk. Vjerujemo u obećanje Stamatovića i do sada smo uvijek dobijali pomoć od članova Odbora direktora iz Vlade kada god smo to od njih tražili. Vjerujemo da će tako biti i ovoga puta", kazao je Bojanović.

Iz Vlade nijesu slali saopštenje u vezi sa ovim sastankom.

Uprava razgovarala sa sindikatom Ratka Radulovića

Sastanku predstavnika Samostalnog sindikata Boksita i Stamatovića, prethodio je sastanak na kojem su bili predsjednik Borda direktora Boksita Andrej Kuznjecov, Stamatović, v.d.izvršnog direktora Ildar Ginjijatulin, predsjednik opstinskog sindikalnog povjerenistva Nikšić Branko Gardašević i predsjednik Sindikata Boksita Ratko Radulović.

Uprava boksita je na ovaj sastanak bila pozvala i predstavnike Samostalnog sindikata Boksita, ali su oni napustili sastanak.

Bojanović je kazao da on i još trojica članova tog sindikata nijesu željeli da prisustvuju sastanku zajedno sa predstavnicima drugog sindikata te da su sa Stamatovićem razgovarali odvojeno.

Rusi traže alternativne izvore novca

Iz uprave Boksita su naveli da su na sastanku ocjenili da rješavanje problema u preduzeću treba tražiti "kroz dijalog i uvažavanje realnih privrednih okolnosti u kojima se posluje", i da oni od kupaca rude ne mogu dobiti novac prije sredine oktobra ali da će tražiti "alternativne izvore".

"Boksiti su suočeni sa sličnim problemima kao i većina ostalih u privredi: pitanje likvidnosti, izmirivanja prispjelih obaveza i problem naplate dugovanja. Obaveze najvećeg kupca nikšičke rude prema Boksitima od oko 800.000 eura dovoljne su za isplatu zaostalih zarada, a prema najavama, poslovni partneri će biti u mogućnosti da izmire dio svojih obaveza polovinom narednog mjeseca. Kako je na sastanku ocijenjeno da je prioritet obezbijediti isplatu zarada u što skorijem periodu, menadžment Boksita je iskazao spremnost da definiše moguće alternativne izvore za isplatu zarada, ali realizacija ovog aranžmana nije moguća prije kraja ovog mjeseca", saopštio je menadžment Rudnika.

Iz uprave Boksita je sinoć saopšteno da je napuštanje sastanka predstavnika Samostalnog sindikata “najbolja potvrda da cilj ove sindikalne organizacije nije rješavanje spornih pitanja, već stvaranje novih problema preduzeću i zaposlenima”.

Bonus video: