Vlada se šali sa raskidom ugovora: Čekaju informacije koje su im već poslate

Vlada ni juče nije prekinula saradnju sa četiri “investitora”, obrazloženje neubjedljivo - čekaju Savjet koji je sve poslao
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.04.2013. 15:24h

Vlada se ni juče nije izjasnila o raskidu privatizacionih ugovora sa četiri partnera iz oblasti turizma jer tvrde da čekaju dopunske informacije od Savjeta za privatizaciju. U Savjetu je “Vijestima” odgovoreno da ništa ne treba dodatno da šalju Vladi, jer je proslijeđena detaljna informacija sa predlogom za jednostrani raskid. To Vladino tijelo je predložilo 18. marta da se prekine saradnja sa onima koji nijesu ispunili obaveze za hotele As, Planinku, Jezera i Centar Igalo.

Vlada je juče usvojila Agendu turističke reforme čija realizacija u narednih 10 godina treba da donese 59.000 radnih mjesta i prihod od 1,7 milijardi eura.

Ministar turizma Branimir Gvozdenović kazao je da je cilj Agende da se proširi turistička sezona i da Crna Gora bude jedinstvena turistička destinacija, s akcentom na sjeverni region. On je dodao da u ovoj godini očekuju 1,5 miliona turista i 10 miliona noćenja.

Vlada je utvrdila pridlog zakona o štrajku čija je najznačajnija novina da se akti o minimumu procesa rada u djelatnostina od javnog interesa utvrđuju sporazumno između nadležnog ministarstva, reprezentativne organizacije poslodavaca i sindikata, najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Obrazovana je radna grupa za pregovaračko poglavlje saobraćajne politike, kao i predlozi finansijskih sporazuma za korišćenje novca iz IPA fondova za prošlu i ovu godinu vrijedni 17,9 miliona eura. Izmjenom uredbe Uprava za dijasporu stavljena je pod ingerenciju Ministarstva za vanjske poslove. Usvojena je odluka o liberalizaciji viznog režima sa Azerbejdžanom.

Imenovan je novi Upravni odbor preduzeća Morsko dobro na čijem je čelu Džaudet Cakuli, dok je dosadašnji predsjednik Aleksandar Tičić imenovan za člana UO. U tom tijelu više neće biti Ivica Kalezić i Boro Lazović, a zamijeniće ih Željka Radak- Kukavičić i Andrija Radman-

Tender za male HE u junu

Vlada je usvojila sporazumni raskid ugovora o koncesiji za gradnju hidroelektrane sa kompanijom Kroling, koja je, nakon javne rasprave i analize, uvidjela da bi se gradnjom četiri male elektrane na vodotoku Tušina ugrozila okolna sela i groblje, dok je za Babinopoljsku rijeku predložen aneks ugovora.

Usvojena je i informacija o sklapanju aneksa ugovora o koncesiji za istraživanje vodotoka Bistrica sa konzorcijumom Haider Extreme Energy, kojim se investitor obavezuje da do 23. aprila dostavi bankarske garancije od 6 miliona eura kao i detaljan plan realizacije projekta.

Procijenjeno je da je u tom slučaju bolje napraviti aneks ugovora nego raskinuti ugovor, jer bi se u slučaju raskida pokrenulo pitanje povraćaja „značajnog iznosa“ do sada uloženog novca.

Odobrena je i informacija o pripremi tendera za male hidroelektrane, kojom je novi krug tendera za izdavanje koncesija predviđen za drugu polovinu juna.

Nove garancije za Metalac i Crnogorsku plovidbu

Vlada je dala saglasnost za reprogram kredita od 1,8 miliona koji je Crnogorska plovidba uzela od Investiciono razvojnog fonda uz državnu garanciju od 1,5 miliona. Zbog reprograma kredita bilo je potrebno da Vlada dodatno garantuje za 761 hiljadu eura.

Odlučeno je i da kroz mjere državne pomoći (a u sklopu restrukturiranja) izda garanciju preduzeću Montevar metalac iz Nikšića za pokriće kredita od 1,5 miliona eura, kao i da odloži naplatu zaostalih poreza i doprinosa na plate u iznosu od 377,4 hiljade eura.

Pomoć se daje u sklopu plana restrukturiranja tog preduzeća za koji je potrebno ukupno 2,8 miliona.

Bonus video: