Vlada "široke ruke": Najviše novca iz rezervi za partije, sport i vjerske zajednice

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, novac iz tekuće rezerve se koristi za hitne, nepredviđene ili neplanirane i nedovoljno planirane izdatke
50 pregleda 15 komentar(a)
Katarina Bulatović ŽRK Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Katarina Bulatović ŽRK Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.07.2017. 20:11h

Iz tekuće i stalne budžetske rezerve je od formiranja Vlade 28. novembra prošle godine do 8. maja ove godine isplaćeno oko 7,87 miliona eura. Značajne iznose dobile su političke partije, najtrofejniji crnogorski sportski kolektiv - Ženski rukometni klub (ŽRK) Budućnost, Rukometni savez Crne Gore, Košarkaški klub Budućnost, Mešihat Islamske zajednice, Jevrejska zajednica, Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)...

Izvršna vlast je bila “široke ruke” i prema Hrvatskom građanskom društvu, Dukljanskoj i Crnogorskoj akademiju nauka, Radio-difuznom centru, firmi Veletex, Romskom obrazovnom fondu, Udruženju penzionera..., pokazuju podaci iz analitičkih kartica koje je ministar finansija Darko Radunović dostavio poslaniku SNP-a Aleksandru Damjanoviću. Damjanović je tražio informacije o tome kojim je pravnim licima i u kojem iznosu isplaćen novac iz tekuće i stalne rezerve.

Iz budžetske rezerve u ovoj godini do 8. maja isplaćeno je 1,13 miliona eura, dok je prošle godine za samo mjesec isplaćeno 6,74 miliona eura.

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, novac iz tekuće rezerve se koristi za hitne, nepredviđene ili neplanirane i nedovoljno planirane izdatke. O korišćenju sredstava tekuće i stalne rezerve, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija.

Pravilnikom o korišćenju novca iz tekuće i stalne budžetske rezerve definisano je da se taj novac može koristiti za pomoć pravnim subjektima za finansiranje djelatnosti.

Iz podataka Radunovića vidi se da su neki dobijali po nekoliko uplata u istom danu.

ŽRK Budućnost, Rukometnom savezu i CPC novac je isplaćivan više puta ove i prošle godine.

ŽRK Budućnost, čiji je predsjednik Upravnog odbora ministar odbrane Predrag Bošković, dobio je ukupno 780 hiljada eura. Klubu je 30. decembra prošle godine isplaćeno 400 hiljada eura. Ove godine dobili su 380 hiljada eura tako što im je 14. marta isplaćeno 150 hiljada eura, a 28. marta su bile dvije uplate - 75 hiljada i 80 hiljada, a dan kasnije još 75 hiljada.

Rukometni savez, čiji je predsjednik Upravnog odbora Zoran Radojičić, dobio je 162 hiljade eura i to 10. marta ove godine 50 hiljada, a 30. decembra prošle godine 112 hiljada.

“Vijesti” su u aprilu prošle godine objavile informaciju da je Bošković, koji je tada bio ministar prosvjete, usmjerio rukometašicama i košarkašima Budućnosti 800.000 eura sa računa tog Vladinog resora. Iz Ministarstva su tada kazali da su novac preusmjerili Upravi za mlade i sport kako bi joj omogućili da pruži podršku razvoju sporta, ali i uspješnim klubovima koji ostvaruju zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni.

Košarkaški klub Budućnost, čiji je predsjednik Upravnog odbora Dragan Bokan, dobio je 29. decembra prošle godine 100 hiljada eura.

CPC je dobila ukupno 22,3 hiljade eura. Od toga joj je u decembru prošle godine isplaćeno 20 hiljada i to iz dva puta po 10 hiljada (10. i 29. decembra). Ove godine CPC je imala dvije uplate na isti dan (8. maj) od 800 i 1.500 eura.

Vlada je u decembru prošle godine uplatila 30 hiljada Mešihatu Islamske zajednice, Hrvatskom građanskom društvu 12 hiljada, Jevrejskoj zajednici deset hiljada, DANU 3. marta 15 hiljada eura, a CANU u decembru 252 hiljade.

Radio-difuznom centru je u aprilu ove godine isplaćeno 200 hiljada eura, a Romskom obrazovnom fondu 80 hiljada u decembru prošle godine.

Kompanija Veletex, Vlastimira Golubovića, dobila je 60 hiljada eura u maju ove godine. Golubović je bio ranije na odborničkoj listi DPS-a za lokalne izbore u Podgorici.

Košarkaški klub Sutjeska je u decembru dobio 50 hiljada.

Iz rezerve CKM-u dato 1.900 eura, partijama 1,2 miliona eura

Vlada je iz rezerve odobrila novac i nevladinoj organizaciji Crnogorska kulturna mreža (CKM), 1.900 eura. Novac je isplaćen tri puta tokom decembra prošle godine u iznosima od 300, 1.500 i 100 eura. Vlada je iz budžetske rezerve isplatila i 100 hiljada eura Udruženju penzionera Crne Gore.

Na spisku su i brojne manje sportske i dječje organizacije koje su dobile manje novčane iznose pomoći, kao i brojne veterinarske ambulante sa sjevera države kojima je isplaćen novac 15. decembra prošle godine.

Iz stalne budžetske rezerve isplaćen je novac i političkim partijama. Najviše je dobio DPS, 686,12 hiljada eura, Demos 171,53 hiljade, Demokrate 152,4 hiljade, SDP 76,23 hiljade, Socijaldemokrate 38,1 hiljada, HGI 19 hiljada, Bošnjačka stranka 38,1 hiljada i Forca 19 hiljada eura.

Bonus video: