Vlada sjutra o modelu za EPCG: Ne bi da se 45 miliona obrne

Povećanje akcijskog kapitala države u EPCG po osnovu poreskog duga trebalo je da se završi, prema Zakonu o budžetu, do kraja marta
3 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.04.2014. 20:58h

Vlada bi sjutra trebalo da utvrdi predlog modela u vezi sa poreskim dugom Elektroprivrede (EPCG) od 45 miliona eura i uvećanja državnog udjela u toj kompaniji, o čemu Skupština treba da se izjasni, saznaju „Vijesti“.

Povećanje akcijskog kapitala države u EPCG po osnovu poreskog duga trebalo je da se završi, prema Zakonu o budžetu, do kraja marta. Vlada Mila Đukanovića taj rok nije poštovala, već je sa italijanskim partnerom A2A dogovarala drugačiji model koji bi praktično predstavljao fiktivnu dokapitalizaciju, preko koje se ne bi naplatio poreski dug EPCG od 45 milion već zanemarljiv iznos.

Skupština je odobrila krajem 2013. zakon, kojim je tražila da se taj iznos koristi za povećanje udjela države u emisiji po nominalnoj vrijednosti akcija, a ne po sada pominjanoj od po cent po dionici.

Skupština akcionara EPCG, koja je trebalo da bude 31. marta, odgođena je za 11. april, do kada u Vladi očekuju da će dobiti podršku parlamenta za izmjenu modela poravnanja poreskog duga.

Iz SDP -a je nedavno ocijenjeno da će emisiju novih akcija, koja se sada pominje, trebati “simbolični iznos novca”, a nije precizirano kako će se riješiti šta sa 45 miliona poreskog duga. Manja članica vlasti tvrdi da se protivi predlogu koalicionog partnera DPS-a, koji je krajem prošle sedmice saopštio Đukanović, a koji će Vlada vjerovatno sjutra usvojiti.

Prema tom modelu, na kome insistira italijanski partner A2A, emisijom akcija država bi uvećala udio u EPCG sa 55 na 57 odsto, ali drugi korak je da parlamentu opet praktično traže otpis poreza od 45 miliona jer bi korišćenjem tog ukupnog iznosa EPCG bilježila gubitak od 15 miliona u 2013. SDP tvrdi da to, ako bude predložene, ne podržava. A2A bi smanjio udio sa 43,7 na 41, 7 odsto.

Novo rješenje značilo bi emitovanje običnih akcija državi po 0,01 euro po akciji, gdje A2A ne bi koristio svoje pravo na upis. Prema toj verziji, manjinski akcionari bi imali 1,34 odsto akcija čime bi povećali učešće u vlasničkoj strukturi, a EPCG bi iskazala dobit u 2013. od 30 miliona. Novi predlog bi bio suprotan Zakonu o budžetu jer se ne bi sproveo po nominali, a ukoliko dobije podršku većine u parlamentu, moralo bi se ići na rebalans državne kase.

EPCG je dozvoljeno da nagomila poreski dug dok Kombinat aluminijuma nije plaćao račune za struju. Vlada je ranije pokušala da poravna to dugovanje na uštrb punjenja budžeta, ali su to zaustavili poslanici opozicije i SDP-a. Pošto je KAP-u uveden stečaj EPCG se našla u trećem isplatnom redu za namirenje potraživanja, odnosno ne mogu ga naplatiti. EPCG je u međuvremenu platila dio poreskih obaveza, a dogovoreno je da se oko 10 miliona neplaćenih računa za struju državnih institucija poravna sa dijelom duga EPCG.

Bonus video: