Vlada smatra opravdanom odluku o prodaji tri stara fokera Montenegro Airlines-a

“Za njihovo novo reaktiviranje potrebna su velika finansijska sredstva, što se ne čini opravdanim", saopšteno je iz Vlade
284 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 19:32h

Vlada Crne Gore na sjednici dala je zeleno svjetlo menadžmentu nacionalne aviokompanije „Montenegro Airlines“, da pokuša prodati tri najstarija aviona iz svoje flote. Riječ je o tri vazduhoplova tipa „fokker 100“ koji su prizemljeni i nisu u letnom stanju.Avion registracije 4O-AOL je najstariji i iz pogona holandske fabrike „Fokker“ izašao je još početkom 1989.

Njega je MA zbog isteka resursa, povukao iz upotrebe i prizemljio krajem 2011.Ovaj avion se više ne može vratiti u letno stanje, a proizvođač je njegovu vrijednost procijenio na 655 hiljada dolara. Samo par mjeseci mlađi avion istog tipa registracije 4O-AOK, prizemljen je 30.decembra prošle godine, ali po drugačijem programu koji omogućava njegovo vraćanja u letno stanje uz ulaganje od čak 1,7 miliona eura. Ovaj avion procijenjen je na 505 hiljada dolara.

Od 1. marta na podgoričkom aerodromu njemu se po istom programu, pridružio i treći MA-ov stari „fokker F'100“, registracije 4O-AOT, koji za sobom ima 23 godine letjenja. Taj“fokker“ vrijedi samo 270 hiljada dolara, a za njegovo vraćanje u letno stanje trebalo bi uložiti 1,55 miliona eura.

Vlada je na današnjoj sjednici ocijenila opravdanim zahtjev kompanije Montenegro Airlines za prodaju tri aviona tipa Fokker 100, imajući u vidu da trenutno nijesu u operativnom stanju i da su prizemljeni.

“Za njihovo novo reaktiviranje potrebna su velika finansijska sredstva, što se ne čini opravdanim, budući da bi se njihov operativni vijek trajanja produžio za kratak period, od 18 do 36 mjeseci, nakon čega bi bili trajno prizemljeni”, navedeno je u Informaciji o razlozima i mogućnostima prodaje tri vazduhoplova tipa Fokker 100 koju je Vlada razmatrala.

Dva od ovih aviona opterećena su hipotekama kod dvije crnogorske banke za kredite date MA-u koji će sada te hipoteke prenijeti na neke od svojih operativnih vazduhoplova ili nekretnina u vlasništvu kompanije.

"Tri aviona tipa “fokker 100”, koji su povučeni iz upotrebe, su prizemljeni u skladu sa specijalnim programima koje je odobrio proizvodjač Fokker Services BV. Avioni se ne koriste za kanibalizaciju (skidanje djelova radi održavanja upotrebljivih aviona istog tipa), naprotiv, već se u prizemljenom stanju održavaju u skladu sa pomenutim programima.

Proces donošenja odluke da li će ovi avioni biti ponuđeni na prodaju i kako, je u toku uz obaveznu saglasnost vlasnika- Vlade Crne Gore”, rečeno je nedavno “Vijestima” u MA, na pitanje o sudbini tri stara “fokkera”.

Vlada je dala saglasnost da se ti avioni pokušaju prodati po ukupnoj cijeni od 1,44 miliona dolara. Inače, holandska fabrika “Fokker” je od 1986 do 1997 koliko je trajala njihova proizvodnja, napravila ukupno 283 komada aviona tipa “fokker 100”. Od njih danas u svijetu leti još leti oko 150 primjeraka, tako da su MA-ovi stari avioni vrijedniji kao izvor rezervnih djelova, nego kao vazduhoplovi koje bi neko pokušao da vrati u letno stanje.

Nakon njihove prodaje, MA će u vlasništvu imati samo tri vazduhoplova – jedan „embraer 195“ i dva „fokera F-100“. Riječ je o „embraeru“ registracije 40-AOC kupljenom na finasijski lizing 2010 godine i koji još nije otplaćen ali se ipak knjigovođtveno vodi kao svojina MA, te dva „fokkera F-100““ registracija 4O-AOM i 4O-AOP, proizvedenim davne 1990 i 1991 godine.

Ta dva aviona u floti se mogu zadržati samo još 3 do 4 godine kada će i njihovi resusri isteći. Inače, „fokker“ 4O-AOM je pretrpio teška oštećenja prilikom slijetanja na snijegom pokrivenu pistu podgoričkog aerodroma u najozbiljinjem MA-ovom incidentu, 25.januara 2005.

Nakon obimnih i skupih popravki, taj je avion vraćen u upotrebu juna iste godine.Preostala tri moderna „embraera“ u MA-ovoj floti, uključujući i najnoviji E-190 nabavljen prije mjesec dana, nisu vlasništvu naše aviokompanije već su uzeti u tzv. operativni lizing od njihovog stvranog vlasnika, konzorcijuma GECAS. To je kćerka-firma velike američke industrijske korporacije „General Electric“, i najveća je lizing- kompanija za avione u svijetu kojoj pripada preko 1.800 vazduhoplova koje koristi 245 aviokompanija i za to GECAS-u plaćaju nadoknadu za iznamljivanje.

Galerija

Bonus video: